• Ton Muller is bij de thuiswedstrijden van Veenendaal de speaker.

    Jeroen van der Veer

Van talent tot vaste supporter

VEENENDAAL Als tiener kon Ton Muller naar het profvoetbal en een schitterende toekomst lag voor de doelman in het verschiet. Toch stopte zijn voetballoopbaan op 22-jarige leeftijd en is de ooit zo talentvolle sluitpost nu de vaste supporter bij voetbalclub Veenendaal. ,,Bij uit- en thuiswedstrijden; ik ben er altijd."

Jeroen van der Veer

Het kan raar lopen, weet de inmiddels zeventigjarige inwoner van Veenendaal. In zijn vorige woonplaats Ede werd al snel duidelijk dat Muller een groot keeperstalent was. Met het regioteam pakte hij meerdere nationale prijzen en scouts richtten steeds meer hun oog op Muller.

PINKSTERTOERNOOI Zo ook tijdens Pinksteren, toen hij onverwachts toch moest voetballen. ,,Ik was als zeventienjarige met mijn verkering op de bromfiets naar Limburg gereden, toen ik opeens terug moest komen voor een toernooi. Voetballen deed ik altijd graag en in overleg werd besloten dat ik op de wedstrijddag in de ochtend samen met haar terug zou rijden."

Zo gezegd, zo gedaan. Na een lange tocht kwam Muller tien minuten voor aanvang van de wedstrijd aan. Zijn vader had de voetbaltas al ingepakt, zijn spelers hadden alles klaargemaakt en zonder een warming-up ging hij onder de lat staan. ,,De eerste bal op doel wist ik direct te pakken en ik zat lekker in de wedstrijd."

Scouts van HVC uit Amersfoort en Helmond Sport zagen dit ook en zij vroeger aan de vader van Ton Muller of hij de overgang wilde maken. ,,Mijn pa heeft toen nee gezegd. Hij vond het belangrijk dat ik als zeventienjarige ging leren. Dat hoorde ik 's avonds pas en natuurlijk was ik een beetje teleurgesteld. Toch begreep ik het wel, hoor."

VRIENDJESPOLITIEK Door een verhuizing verliet Muller Ede voor Veenendaal en speelde hij niet bij HVC of Helmond Sport, maar bij voetbalvereniging Veenendaal. ,,Daar stond Blankenspoor op het doel, maar wilde de concurrentiestrijd wel aan. Hij was alleen een vriendje van de trainer en was het een oneerlijke strijd. Na een oefenwedstrijd werden twee tegendoelpunten beoordeeld als blunder van mij, terwijl dit absoluut niet zo was. Maar goed, hij had een reden om zijn vriendje te laten staan."

OPERATIE Muller koos eieren voor zijn geld en ging in het tweede keepen. ,,Nee, ik dacht niet na om naar een andere vereniging te gaan. Koos voor plezier en dat had ik daar wel. Tot mijn elleboog opeens vast kwam te zitten op 22-jarige leeftijd. Een operatie was nodig en de artsen zeiden dat het beter was om niet meer te keepen."

Dat werd dan ook niet meer gedaan, maar verloren voor Veenendaal ging Muller niet. Functies in het bestuur werden aangenomen, hij was keeperstrainer en inmiddels speaker en vaste supporter. ,,Ik ben hier niet weg te slaan", lacht de inwoner van Veenendaal. ,,Het voelt als mijn tweede thuis en mijn werkzaamheden worden hier gewaardeerd. Daarom kom ik hier ook zo graag."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.