• Ted Walker

Van Gent Finaleweken: VVA Achterberg stunt en haalt finale

ACHTERBERG In Utrecht is het VVA Achterberg gelukt om te stunten in de nacompetitie. Na de 1-3 verloren wedstrijd tegen Hercules gaf eigenlijk niemand meer om de return, maar de ploeg van Jan Jaap van der Poel deed wat niemand had verwacht. Het won binnen negentig minuten met 0-3 en daardoor speelt het nu de finale.

 

Jeroen van der Veer

 

Na het laatste fluitsignaal vielen de spelers uit Achterberg direct op de grond. Niet eens van vreugde, maar gewoon omdat zij in Utrecht helemaal tot het gaatje waren gegaan. ,,Deze temperaturen zijn niet normaal", sprak aanvaller Dennis Veen nadat hij weer een beetje op adem was.

 

De temperatuur was dan misschien niet normaal, maar het spel van VVA Achterberg in positieve zin ook niet. Ondanks dat het al bijna knock-out lag, lieten de spelers zien een hecht collectief te zijn. ,,We hebben zeker acht honderd procent kansen gehad", aldus trainer Jan Jaap van der Poel.

Daar was dan ook geen woord van gelogen. Vooral in de eerste helft beloonde VVA Achterberg zichzelf niet en daardoor was het 'slechts' 0-1. Doelpuntenmaker was Dennis Veen, die in een één tegen één situatie ijzig kalm bleef. ,,Vorige wedstrijd was ik er in verband met school niet bij. Toen heb ik continu op mijn telefoon gekeken wat de stand was. Ik zag toen 1-3 en baalde enorm. Gelukkig hebben wij het vandaag omgedraaid."

 

Zijn terugkeer, in combinatie met de comeback van Homburg, gaf de ploeg een kwaliteitsimpuls die het nodig had. Veen sleurde als Dirk Kuyt in zijn betere jaren en zag zijn inzet vlak voor rust beloond worden met een treffer.

Niet lang na rust gaf VVA Achterberg de thuisploeg een genadeklap, door opnieuw via Veen een treffer te produceren. Vervolgens werd het spel er niet beter op, maar gaf de strijd en de wil om te winnen de doorslag.

 

Toch was het er nog niet met de 0-2 voorsprong, want over twee wedstrijden was de stand gelijk. Spelers liepen op hun tandvlees en eigenlijk was Toine Korthouwer rijp voor een wissel. Toch werd hij bij een standaardsituatie door zijn eigen doelman naar voren gestuurd en deze aanwijzing was allesbeslissend.

Na een vrije trap vanaf links kopte Korthouwer, geheel vrijstaand, de 0-3 tegen de touwen. Vervolgens drong Hercules nog wel aan, maar hield de uitstekend spelende verdediging stand. ,,Dit is overwinning van het collectief", aldus Van der Poel.

 

Die woorden wil Veen extra kracht bijzetten. Als hem gevraagd wordt naar de kwaliteit van VVA Achterberg, zegt hij zelfverzekerd: ,,Het team. Wij zijn als collectief sterk en samen moeten wij het doen. Vandaag waren we weer redelijk compleet en dan zie je wat er kan gebeuren."

Nog twee wedstrijden is de club uit Achterberg verwijderd van promotie naar de derde klasse. Een klasse waar men maar wat graag speelt. ,,Panter, Candia'66, mogelijk misschien Veenendaal en VRC. Ja, dat is mooi. Allemaal derby's. Het hele seizoen was ik voorzichtig over onze kansen. Maar nu zijn wij er nog één tegenstander verwijderd en moeten wij er vol voor gaan."