• Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Van Gent Finaleweken: VVA Achterberg afgestraft in finale

ACHTERBERG VVA Achterberg kreeg zaterdagmiddag een keiharde afstraffing van de Utrechtse ploeg Voorwaarts. Na een 4-0 verlies een week geleden werd ditmaal die score verdubbeld in het voordeel van de Utrechters en stapten de VVA'ers met een 8-0 verlies terug de bus in. Met die score behalen ze op het nippertje de derde klasse niet en gaat het promotiesprookje aan hun neus voorbij. Een sprookje waar de trainer voorafgaand aan de wedstrijd al niet meer in geloofde. 

 

Marc Satijn

 

Binnen vijf minuten begon al de afgang voor de Achterbergers. In het prille begin kreeg de vijftigjarige doelman Wilco Verwoerd het nakijken: 1-0. De minuten volgend wist hij de schade te beperken door met een aantal mooie reddingen de bal uit het net te behouden, maar toen hij in de 19e minuut omver werd gelopen door een Utrechter was het onhoudbaar en viel de 2-0 al snel binnen zijn doelpalen.

 

RODE KAART Het drama werd groter in de 27e minuut, toen Rodney Veenhof door een tackle nét buiten het strafschopgebied met rood van het veld moest. ,,Tja, belachelijk. Hij wilde gewoon van het veld af en liet daarbij keihard zijn ploeg barsten", vertelt trainer Van der Poel na afloop, die geen goed woord over had voor de actie van zijn speler. De opvolgende vrije trap resulteerde ook nog eens in een doelpunt: 3-0.

 

Voorwaarts wist in de 34e en 35e minuut nog twee doelpunten op naam te zetten en tekende daarmee de ruststand op een 5-0 voorsprong. De rust heeft het tij niet mogen keren voor VVA, want ook in de tweede helft werd het Achterbergse doelnet meerdere malen getroffen en gingen de 'koppies' steeds verder hangen. Tien minuten na rust heropende Voorwaarts het doelpuntenfestijn, die pas bij een 8-0 eindscore in de 86e minuut stopte.

 

REALISTISCH ,,Iedereen liet zijn koppie hangen en dan gaat het niet best meer", zo verwoordt de jonge keeper, die vanwege een rode kaart van de vaste doelman Nick van der Linden vorige week de finalewedstrijd voor zijn rekening mocht nemen. Teleurgesteld is de in de nog B-leeftijd zijnde doelman niet, maar wel realistisch. ,,We speelden uiteindelijk met een man minder en ik kon er zelf niet veel aan doen. We kregen ook een paar kansen, maar als je die niet af maakt, tja… dan krijg je ze vanzelf een keer tegen."

 

Volgens Verwoerd was ook de sfeer in de kleedkamer achteraf zo gestemd. ,,We kijken nu gewoon naar het volgende seizoen, waarin we lekker willen voetballen. Tuurlijk is het jammer, maar wij stonden na één wedstrijd al 4-0 achter; dan moet je er vijf maken. We kunnen nu teleurgesteld zijn, maar ook kijken naar hoe wij het volgend seizoen gaan doen."

 

TELEURGESTELD Volgens Van der Ploeg is het alleen maar kijken naar de score 'scorebordjournalistiek', maar hij beaamd dat ze een 'kansloze' wedstrijd hebben gespeeld. ,,Jammer dat wij zo het seizoen moeten afsluiten. We hadden graag een prijs willen pakken", stelt de trainer teleurgesteld. Hij is van mening dat het seizoen voor zijn team veel te lang heeft geduurd. ,,Daarnaast zijn er te veel mensen die ik -nu het er echt om draait- niet voor handen heb. Ik kan vandaag zo een elftal opstellen van mensen die er niet zijn, maar de vereniging is gewoon te klein om het op te vangen."

 

Hij moest het dan vandaag ook doen met jongens als Verwoerd: goedwillende jongeren in de leeftijd van de B en spelers die niet in het eerste team voetballen. ,,Zij hebben hun best gedaan, dat kan ik ze zeker niet kwalijk nemen. Maar ik had een achterhoede staan van jongens die daar nog nooit hebben gestaan", aldus Van der Poel, die -ondanks de vele excuses- geen redenen wil opgeven voor het verlies. ,,Het scorebord liegt niet…"

 

Of het -gezien het resultaat- handig was geweest om uberhaupt als team door te stromen naar de derde klas, daar is de trainer helder over. ,,Dat zou voor de voetbalontwikkeling beter zijn geweest. We hebben nu twee maanden om te zorgen dat we fit zijn, ook in het hoofd, en krijgen er gelukkig mensen bij."