• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: VRC na strafschoppen uit de nacompetitie

VEENENDAAL Tot het gaatje zijn de spelers van VRC tegen Sparta Enschede gegaan, maar penalty's hebben ervoor gezorgd dat de Veenendalers uit de nacompetitie liggen. In een knotsgek-duel werd het 2-2, scoorden beide ploegen in de verlenging en doordat VRC één penalty miste in de serie, is het seizoen nu gespeeld.

Jeroen van der Veer

Goed was het gehele duel niet, maar de supporters die vanuit Veenendaal naar Enschede waren gekomen, zagen wel een spannende wedstrijd. VRC vocht voor elke meter en ondanks dat Sparta Enschede meer de bal had, hielden de bezoekers vrij eenvoudig tegen. In de eerste helft stonden beide ploegen onder hoogspanning en pas na de benutte penalty van Ruben Rentenaar in de vijftigste minuut werd het echt leuk.

Zo was er de wonderschone treffer van Mitch van de Berg die VRC op 0-2 bracht. ,,Dan denk je; nu komen we heel dichtbij en dan mis ik ook nog die penalty", doelde Ruben Rentenaar op zijn elfmetertrap, die naast het doel terecht kwam. ,,Als ik die had gemaakt, was het klaar."

Door de misser hield Sparta Enschede geloof in een goede uitslag en speelde de thuisploeg al snel alles of niets. Het werd alles en de liefhebbers van VRC zullen ongetwijfeld terug hebben gedacht aan de wedstrijd Spurs – Ajax.  De 1-2 viel in de 87ste minuut en de gelijkmaker werd geproduceerd in de allerlaatste seconde van de wedstrijd. ,,Ja, ik kreeg het gevoel van het Ajax-scenario ook een beetje", treurde trainer Jan Gaasbeek na afloop. ,,Wat Ajax overkwam, overkomt ons nu ook."

Toch was er geen tijd om te treuren en moest VRC door. Door al enkele noodgedwongen wissels speelde de Gaasbeek-brigade met veel talenten binnen de lijnen, die na 100 minuten op 3-2 achterstand kwamen. ,,Dan denk je dat he afgelopen is, maar toen kregen zij rood (in verband met een slaande beweging, red) en dat hielp ons."

Een schitterende treffer van Ruben Rentenaar bleek uiteindelijk voldoende om te mogen beginnen aan een penaltyserie. ,,En dan wordt het een loterij", wist ook Gaasbeek. Stefan Tanis miste de eerste poging, waarna de rest van de spelers wel het net vonden. Hierdoor kon VRC met opgeheven hoofd afscheid nemen van de nacompetitie. ,,We hebben een fantastisch seizoen gedraaid. Deze ploeg heeft alle complimenten verdiend."

,,We hadden dit van te voren nooit verwacht", sprak een trotse Rentenaar na afloop. ,,We kwamen vanuit de derde klasse en je hoopt dat je jezelf zo snel mogelijk veilig speelt. Je weet dat je eigenlijk gewoon continu naar onder moet kijken en zelfs toen wij vijfde stonden, waren we nog steeds bezig met naar onder kijken. We hebben een periode gepakt en boven verwachting gespeeld en wij hebben vandaag een potentiële kampioen in de tweede klasse het heel lastig gemaakt. Dus ik denk dat we met opgeheven hoofd verder kunnen."