• Veenendaal teneergeslagen na degradatie. Op de achtergrond viert VRC feest.

    Ted Walker

Van Gent Finaleweken: VRC duwt Veenendaal terug naar de 4e klasse (+video)

VEENENDAAL Een ware Veenendaalse derby tussen VRC en Veenendaal heeft geresulteerd in een directe degradatie voor Veenendaal. Thuisteam VRC bleek in de laatste tien minuten te sterk en wist met 5-3 Veenendaal terug te sturen naar de vierde klasse.

Marc Satijn

Voor beide ploegen hing niet alleen de uitslag van deze wedstrijd af voor de eindpositie, maar waren ook andere wedstrijden bepalend. Zo bleek al snel na de rust dat een winst voor VRC geen invloed meer had op een eventueel kampioenschap, aangezien concurende ploeg CDW al een ruime voorsprong had behaald op SVP. Daarnaast werd ook de achterstand voor VV Veenendaal in de laatste minuut extra zuur toen bekend werd dat VCA de wedstrijd tegen Keizerstad had gewonnen. Dit laatste betekende een directe degradatie voor de Veenendalers. 

 

Ondanks de positieve eindstand bleek het voor VRC nog niet zo makkelijk om de drie punten binnen te halen. Zo begon de ploeg met een gigiantische misser van VRC-speler Mitch van den Berg, die voor een nagenoeg leeg goal de bal naast te paal wist te krijgen. Al snel werd deze fout in de zevende munuut goedgemaakt door ploeggenoot Stefan Tanis. Verdere kansen werden door de ploeg niet benut. VV Veenendaal gaf daarom een harde klap terug in de laatste speeltijd van de eerste helft met een goal van Gert Jan Snijders, die beloond werd met een 'knuffel' van de trainer. 

 

TE MAKKELIJK Volgens VRC-coach Kees van Rijswijk had de 1-1 ruststand alles te maken met het ontbreken van een stukje scherpte. ,,In de laatste minuut appelleerden wij voor een terugspeelbal, maar dit werd direct bestraft met een tegendoelpunt", stelt de coach teleurgesteld, die in de rust vooral hamerde op de slechte communicatie binnen het team. ,,En dat terwijl ik vooraf dit woord nog drie keer op het bord had geschreven. We waren gewoon te gemakkelijk tijdens de wedstrijd."

 

Toch lukte het VRC om 'kortstondig' het tij te keren na de rust. VRC-speler Edwin van den Berg wist binnen twee minuten na de onderbreking door het uitspelen van de keeper de bal binnen de doelpalen te krijgen en daarmee een doelpunt op het bord bij te plaatsen. Met nadruk op kortstondig, want nog geen zes minuten later gaf de ploeg een kans weg aan Veenendaal die benut werd door Patrick van de Loo: 2-2.

 

Het geluk kwam hiermee direct aan de kant van VV Veenendaal. Tim Boogers wist in de 28e minuut een prachtige bal het net in te schieten waar de keeper alleen maar machteloos naar kon kijken. Het onwerkelijke leek werkelijk te worden: VV Veenendaal behaalde een voorsprong op de nummer twee uit de poule.

 

,,Het was prachtig dat we voor kwamen te staan, maar daarmee kwam direct ons zwakke punt in zicht: wij weten gewoon niet wat te doen als we voor komen te staan", vertelde Veenendaal-coach Chris Minnebreuker. Daarmee gaf hij direct een verklaring voor de opvolgende 3-3 gelijkmaker van VRC door Roy Rentenaar, die op eigen initiatief een goed gelukte aanval opstartte. Een doelpunt die mentaal de knop omgooide bij VRC.

 

GENADEKLAP De genadeklap werd uiteindelijk door VRC-speler Mitch van den Berg gegeven, die eerst nog een behoorlijke misser maakte in de eerste wedstrijdminuten. Met twee opeenvolgende doelpunten wist hij de eindstand te brengen op 5-3.

 

,,We hebben het écht laten liggen", verklaarde Veenendaal-aanvoerder Jeroen Veens, die zichtbaar was aangeslagen. De ploeg kreeg niet alleen het verlies tegen VRC te verduren, maar hoorde een kort moment na het eindsignaal dat directe concurrent VCA gewonnen had en dat dit voor hun degradatie inhield. ,,Tja... dan baal je wel even."

 

Volgens zijn coach is het een pure metaliteitskwestie. ,,We degraderen niet alleen op deze wedstrijd. We hebben dit seizoen veel te maken gehad met blessures waardoor we niet alle krachten konden benutten, en dat is jammer", aldus Minnebreuker. Hij ziet de degradatie dan ook als een opstap om ná volgend seizoen sterker terug te komen in de derde klasse. ,,In ieder geval blijf ik bij Veenendaal als coach: je moet niet opgeven maar doorgaan!"

 

Voor de coach van VRC voelt de wedstrijd - ondanks dat enig kampioenschap uit zicht is - toch als winst. ,,Maar we staan weer met beide benen op de grond. We hebben deze wedstrijd veel te weinig afgedwongen", aldus Van Rijswijk, die dan ook zéker geen 'Man of the Match' wil benoemen. ,,Niemand uit het team heeft zijn niveau vandaag behaalt. Maar we zijn weer even op scherp gezet, want volgende week mogen wij direct door voor de eerste nacompetitiewedstrijd." Eén doel heeft de coach nog niet opgegeven: promoveren. ,,We zijn nu zo ver gekomen, nu moeten wij het ook afmaken."