• Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Veenendaalse fouten door VRC afgestraft

VEENENDAAL Een gretig VRC heeft een lamgeslagen Veenendaal tijdelijk van zijn roze wolk geschoten. De ploeg van Jan Gaasbeek profiteerde optimaal van de fouten aan de kant van Veenendaal, die op haar beurt geen antwoord had op de tactiek van zijn tegenstander. Hierdoor eindigde de kraker in een klinkende 4-0 overwinning voor VRC en beleefde vooral Stephan van Grootveld een middag die hij snel zou willen vergeten. ,,Maar hier word ik nog wel even aan herinnert."

Jeroen van der Veer

De laatste man van Veenendaal toonde zich na afloop een sportieve verliezer. Terwijl de VRC-spelers langsliepen en eigenlijk uit medelijden niets durfde te zeggen, rechtte hij de rug. Op een bomvol sportpark ging de talentvolle verdediger in de fout en daardoor kon Mitch van den Berg na één minuut VRC al op voorsprong schieten. Waren het de spanningen? ,,Nee", was Van Grootveld duidelijk. ,,Knullig balverlies werd dodelijk afgestraft. Ik kan nu wel een heel verhaal gaan ophouden, maar dat was gewoon een blunder."

Hierdoor konden alle strijdplannen de prullenbak in en speelde de 19-jarige even vijf minuten met zijn ziel onder de arm. VRC rook bloed, maar het was Veenendaal dat zich in de wedstrijd knokte. Soms letterlijk, waarbij vooral Jeroen Veens zo nu en dan het randje opzocht. ,,In de eerste helft waren zij beter", vond trainer Jan Gaasbeek. ,,Veenendaal kreeg weliswaar geen mogelijkheid, maar had wel de bal."

Dat het geen kans kreeg, kwam door de tactiek. Continu schaduwde Edwin van den Berg spelmaker Luuk van de Lustgraaf, waardoor de Veenendaal-speler volledig uit de wedstrijd werd gehaald. Daarnaast werden ook de looplijnen van Vincent van de Weerdhof geblokkeerd en hierdoor werd het maar een saaie eerste helft. ,,In de rust ben ik zonder linker aanvaller gaan spelen, hun rechtsback laten opbouwen en heb ik het middenveld versterkt. Dat pakte goed uit", zag Gaasbeek.

Veenendaal liet na rust twee mogelijkheden –schotjes Van Asselt en Van de Weerdhof- onbenut, waarna Mitch van den Berg het duel met een rake kopbal in de 69 minuut op slot gooide. De ploeg van Arco van Elst probeerde het daarna nog wel, maar opnieuw was het Van Grootveld die gruwelijk in de fout ging. Een te zachte pass werd onderschept en doeltreffend afgerond. ,,Ik speel een heerlijk seizoen en dan maak ik opeens twee van zulke fouten. Met zoveel mensen langs de lijn. Tegen zoveel vrienden. Ik vertrek zo naar huis, ga vanavond niet naar de stad en ga alle whats-appberichtjes van de VRC-spelers negeren."

Tot overmaat van ramp schoot Van Grootveld een vrije trap tegen de onderkant van de lat in plaats van tegen het net en scoorde VRC in de slotfase via Stefan Tanis de 4-0. ,,Wij moeten dit duel maar heel snel vergeten", aldus de 19-jarige Veenendaler. ,,Een totale offday."

Met een glas bier in de hand keek Gaasbeek juist met een grote glimlach om zich heen. De oefenmeester besefte dat het door de overwinning goede zaken deed en dat het zelfs eerste staat als het de inhaalwedstrijden wint. ,,Wij wisten de sterke punten van Veenendaal. Luuk en Vincent moesten uitgeschakeld worden. Die vrije trap van hen was gevaarlijk en verder hebben wij niet weggegeven. De einduitslag is misschien wat geflatteerd, maar de overwinning smaakt heerlijk."