• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: Tranen bij Panter na degradatie

VEENENDAAL De gifbeker bij Panter was nog voller dan verwacht en dit heeft geresulteerd in een degradatie uit de derde klasse. Tegen Barneveld werd op het veld van buurman Veenendaal met 0-2 verloren en de mokerslag dreunde keihard na in het Veenendaalse kamp. Vooral hoofdtrainer Ronald de Roos was zijn emoties na afloop niet de baas en liet zijn tranen lopen.

Jeroen van der Veer

Het laatste fluitsignaal klonk even na half vijf en de handen van De Roos gingen direct voor de ogen. Het voetbaldier gaf zich het gehele seizoen niet gewonnen, stond altijd voor de groep en moest nu opeens zijn meerdere erkennen. Lamgeslagen, machteloos en radeloos staarde hij even voor zich uit, waarna zijn zoontje hem in de armen vloog. 'Papa, lekker voetballen', zei het kind onwetend met een vrolijke stem, maar vader Ronald wil eventjes niets meer met het balspelletje te maken hebben.

TE GRETIG Er werd tussen de twee amper een woord gezegd, maar de stevige knuffel van de kleine en de tranen die daarop volgden, zeiden genoeg. De Roos en Panter zijn verslagen en dat gebeurde niet alleen door Barneveld. Al het gehele seizoen krijgt het tegenslag na tegenslag te verwerken. Blessures, schorsingen, spelers die de handdoek in de ring gooiden en tot slot het besluit om de finale van de nacompetitie niet op eigen veld te spelen, maar op dat van de buren. Over dat besluit en over het gehele seizoen is veel gezegd en geschreven en dat wilde De Roos dan ook niet als excuses voor de degradatie gebruiken. ,,Je verliest vandaag van een beter Barneveld. Wij waren misschien wel té gretig", concludeerde de oefenmeester.

Terwijl zijn spelers de kleedkamer opzochten, bleef de trainer vrijwel alleen bij de dug-out achter. De vraag 'wat als' spookte al direct door het hoofd en dat is niet meer dan logisch. Wat als Juffer de gemakkelijk gegeven penalty in de achtste minuut niet had overgeschoten en wat als Aron de Kaste één van zijn mooie dribbels wel beloond zag worden met een doelpunt?

IN TRANEN Achteraf gezien heb je niets meer aan die vraagstukken en sta je na een seizoen voetballen uiteindelijk waar je hoort te staan. Dat beseffen ze bij Panter ook, al doet het daardoor niet minder pijn. Ook in de wedstrijd dat het moest gebeuren, slaagden de Veenendalers er niet in thuis te geven. Verder dan een gemiste strafschop en een bal op de paal kwam het niet en was het vooral Barneveld dat het overwicht en kansen had. Twee daarvan werden in het laatste half uur benut. ,,Zij doen een gouden wissel, want hij maakt twee doelpunten. Wij zijn uiteindelijk niet sterk genoeg gebleken, al hebben we er alles aan gedaan om dit rotseizoen positief af te sluiten."

Ondanks dat de Veenendaalse trainer zijn tranen net had gedroogd, hield hij het opnieuw niet droog toen nogmaals het besef kwam dat er het gehele jaar gevochten is, maar uiteindelijk niet is gewonnen. ,,Ik ben nu twaalf jaar trainer en ik dacht dat ik heel veel had meegemaakt, maar dit seizoen ben ik echt twintig jaar ouder geworden", aldus De Roos. ,,En als je dan je vrouw en je kind ziet, die dit jaar ook hierdoor geleden hebben, doet het heel veel pijn. Voetbal is een belangrijk onderdeel van mijn leven en opgeven bestaat bij mij niet, anders had ik dit jaar allang de handdoek in de ring gegooid. Maar goed, ik moet nu mijn meerdere erkennen en de wonden zijn heel diep."

* Later volgt een video.