• Peter Tijssen

Van Gent Finaleweken: Talentvol VCV redt het niet en degradeert

VEENENDAAL Wekenlang hing het in de lucht en zaterdagavond is het in Den Haag realiteit geworden; door de degradatie spelen de volleybalheren van VCV volgend seizoen niet in de topdivisie. Het deed zelf wat het moest doen, maar zag concurrent Tilburg ook de punten pakken. Hierdoor eindigt het op de voorlaatste plaatst en is het doek gevallen.

Jeroen van der Veer

Nog voordat VCV aankwam in de sporthal van Inter Rijswijk kreeg het te horen dat Tilburg de punten had gepakt. Wekenlang vocht het zich knap terug in de competitie en leek er nog een ontsnappingspoging mogelijk, maar zaterdag werd de allerlaatste mogelijkheid vernietigd. Hierdoor konden de spelers tegen Rijswijk vogelvrij spelen en boekte het ook resultaat.

BOUWEN Maar goed, wat was de 1-3 overwinning nou eigenlijk waard? Drie jaar geleden begon de huidige ploeg helemaal op nul. VCV leek koppie onder te gaan maar en onder aanvoering van ervan speler Hugo Rijken en coach Hans Seubring werd er opnieuw gebouwd.

Seubring: ,,Deze degradatie is een gevolg van heel veel jonge jongens, die nu de komende jaren er moeten gaan staan. We zijn natuurlijk drie jaar geleden begonnen met niets, toen het eerste team opstapten. Met hulp van oudere spelers hebben we jonge jongens door laten stromen en dat traject is nu helemaal gestart. Alleen je ziet dat je dit seizoen net iets te kort komt. Aan de andere kant; iedereen wil blijven en dat is alleen maar gunstig voor VCV om de komende jaren mee verder te bouwen." 

INVESTEREN Na afloop toonde Hugo Rijken zichzelf een groot sportman en stond hij direct de pers te woord. ,,We hebben waardig afscheid genomen, dacht ik zo", aldus Rijken. ,,We kunnen het dus wel. Als je kijkt naar de laatste zes wedstrijden, winnen wij daar vier van. Ja, dan is het jammer dat we constateren dat we eruit vliegen, terwijl we het wel kunnen en de kwaliteiten hadden."

Ook de ervaren speler ziet net als de vertrekkende coach aanknopingspunten voor volgend seizoen. ,,We hebben een heel jong team van spelers tussen de 18 en 20 jaar. Zij kunnen nog heel veel leren en hebben al een heel groeiproces doorgemaakt. Daar kan VCV verder mee en het is wel de basis die het in de toekomst moet doen. Dit is investeren en opleiden wat we hebben gedaan. Het duurt een paar jaar, maar dan gaan we straks wel weer het hoge niveau aantikken."

TOEKOMST RIJKEN Na de degradatie is het nu een kwestie van uithuilen en doorgaan. Dit gebeurt zonder Hans Seubring en mogelijk ook zonder Hugo Rijken. ,,Ik ga de komende zomer goed nadenken. Weet je, ik vind het veel te leuk eigenlijk. Volleybal is mijn passie. Maar goed, nu nog een keer opladen voor weer een niveau lager is wel heel moeilijk. Alhoewel, ik geniet van het begeleiden van de jonge jongens en daar haal ik ook mijn energie uit... ik weet het nog niet. Ik ga erover nadenken."