• Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: Strijdlustig VZC verliest finale ManMeer Cup

VEENENDAAL Het is de waterpolospelers van VZC niet gelukt de ManMeer Cup te winnen. Ik een propvol bad in Heerenveen bleek PSV te sterk, maar wist het talentvolle team uit Veenendaal zich dapper te weren; 8-13. ,,Ik ben ontzettend trots op deze gasten", sprak coach Guido Schreuder na afloop.

Jeroen van der Veer

Toch zullen de spelers van VZC dit weekend nog wel eens terugdenken aan de eerste periode. Ruben Boorsma miste een vijf-meterworp bij een 0-0 stand en Sam Kunz deed ditzelfde bij een 0-1 achterstand. Het waren momenten waarop de Veenendalers zichzelf konden helpen, maar in de rebound sloeg PSV toe. Na beide gemiste worpen scoorden zij waardoor de eerste tik werd uitgedeeld. ,,Nu kom je eigenlijk al heel snel achter en moet je knokken tegen een PSV dat heel goed aan het waterpoloën was. Zij maakten hun kansen wel af, terwijl af en toe wat slordig waren", aldus verliezende coach Schreuder.

JONGE SPELERS Na de eerste periode keek VZC dan ook tegen een 0-2 achterstand aan en die marge werd voor PSV groter in de tweede. PSV liep uit naar 1-7 en daardoor leek in de rust de wedstrijd al gespeeld. ,,Zes doelpunten verschil ga je niet meer recht trekken, dat is gewoon lastig", beschreef Ruben Boorsma na afloop zijn gevoel.

Toch liet het massaal meegekomen publiek VZC niet vallen en zij waren dan ook duidelijk te horen. Dit zorgde ervoor dat de Veenendalers in de derde periode iets terug konden doen. Het kwam terug tot 6-9 en met nog één periode te gaan leek het een schitterende slotfase te worden in Heerenveen. ,,In de derde periode hebben wij laten zien wat we konden. Enkele van onze spelers zijn erg jong, maar wel heel goed en daarom zitten zij in het eerste team. Voor hen is dit nieuw en natuurlijk zit er dan wat spanning op, maar ik ben super trots op ze hoe ze hier mee om zijn gegaan."

AFSCHEID Dat PSV een topploeg is, toonde het aan in de laatste periode. Direct werden de 6-10 en 6-11 gescoord en daardoor viel het doek voor VZC. Uiteindelijk kwam de eindstand op 8-13 en daardoor sluit Ruben Boorsma zijn VZC-carrière af met een verlies. Hij stopt met waterpoloën en gaat zich richten op het naderende vaderschap. ,,In de wedstrijd ben ik met het duel bezig en niet met de dingen eromheen. Pas op het einde kwam het besef en omdat we zo ver achter stonden, wist ik dat wij niet meer gingen winnen. Dan ga je wat meer genieten en weet je dat het hierna klaar is voor mij."

,,Ik heb bij VZC jarenlang met plezier gespeeld en het was mijn vierde finale", vervolgt Boorsma. ,,Ik heb er twee verloren en twee gewonnen. Met het goede gevoel van die overwinningen neem ik nu afscheid."

Nadat de spelers gedoucht waren en het stadion verlieten, werden zij buiten opgewacht door de ruim honderd supporters uit Veenendaal. Rookbommen werden afgestoken en de sfeer zat er goed in. Het is alleszeggend voor de familieclub, die hun spelers een steuntje in de rug gaven. ,,Natuurlijk baal ik dat we verloren hebben, maar straks in de bus overheerst het trotse gevoel", sprak Schreuder na afloop. ,,Deze gasten hebben maar mooi de finale gehaald en voor veel spelers was dit nieuw. Die ervaring nemen ze allemaal mee. De toekomst ziet er rooskleurig uit."

Bekijk de foto's van de ManMeer Cup-finale in ons foto-album.