• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Sprookje Veenendaal ten einde

VEENENDAAL Het fantastische seizoen van voetbalclub Veenendaal is abrupt beëindigt door Hoevelaken. De bezoekers bleken na 120 minuten beter in het nemen van strafschoppen en daardoor zal de ploeg van Arco van Elst in zijn debuutseizoen in de derdeklasse niet promoveren. ,,Ik ben super trots op die gasten", sprak Arco van Elst na afloop. 

Jeroen van der Veer

De uitspraak van de oefenmeester is niet meer dan logisch. Van Elst vroeg vanaf het eerste moment veel van zijn spelers en zij begonnen te geloven in het sprookje dat geschreven moest worden. De trainer kreeg het voor elkaar dat haantjes zichzelf wegcijferden voor het team en dat de wat mindere spelers boven zichzelf uitstegen. De gevormde eenheid ontving daardoor niet alleen de complimenten, maar ook punten.

HOOFDSTUK ABRUPT AFGESLOTEN Na de promotie naar de derde klasse bouwde Van Elst aan een machine die steeds beter begon te draaien. Vooral in de as had hij de beschikking over enkele uitstekende spelers. Guido Prins, Alain van Hasselt, Stephan van Grootveld, Luuk van de Lustgraaf en vooral Vincent van de Weerdhof bleken de sterkhouders en allen stonden er ook in het duel tegen Hoevelaken. 

Het is tekenend dat iedereen -op Vincent van de Weerdhof na- bij elkaar blijft en dat de verloren strafschoppenreeks niet helemaal het einde is van het sprookje. Een hoofdstuk is afgesloten, maar het boek van Van Elst gaat ongetwijfeld nog mooie bladzijdes krijgen. 

ZICHZELF NIET BELONEN In de nacompetitiewedstrijd tegen Hoevelaken ontbrak de ervaren Jeroen Veens door een schorsing en daardoor moest Sven van Asselt opstaan. De middenvelder deed dit en met hem op het middenveld legde Veenendaal een uitstekende eerste helft op de mat. Het vriendenteam speelde als een collectief, toonde veel strijd en liet zo nu en dan goed veldvoetbal zien. Dit werd echter niet bekroond met een doelpunt en het moest zelfs toezien hoe Hoevelaken een afgeslagen corner tegen de touwen schoot. 

Na de 0-1 achterstand liet het jonge, maar toch volwassen, Veenendaal zich niet gek maken. Het ging geduldig op jacht naar de gelijkmaker en vond deze ook via de vertrekkende Vincent van de Weerdhof. Die 1-1 stand bleef de gehele tweede helft op het scorebord staan, ondanks dat er genoeg kansen waren. Zo zag Veenendaal zijn inzetten, veelal van Sjoerd Snijders, gekeerd worden en kwam een kopbal van Alain van Hasselt in de negentigste minuut op zijn eigen lat. 

PENALYREEKS In de verlenging kregen beide ploegen last van zenuwen en was er van goed voetbal geen sprake. Een strafschoppenserie was dan ook een logisch gevolg, waarbij Hoevelaken ze op één na achter Guido Prins schoot. Aan de kant van Veenendaal wisten Luuk van de Lustgraaf en Sven van Asselt hun elfmetertrap niet te benutten, waardoor het sprookje van Veenendaal ophoudt in de nacompetitie. ,,Onze doelstelling was eigenlijk handhaving", aldus Van Elst. ,,Maar ik heb altijd gezegd dat we top vijf gingen eindigen. Dat is gelukt en je speelde zelfs mee voor de titel. Daarom kan ik alleen maar enorm trots zijn, ondanks dat het nu wel even zuur is na zo'n nederlaag."