• Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: SKF stunt met zege in Den Helder

VEENENDAAL Het onmogelijke is door SKF gerealiseerd. Tegen titelhouder Den Helder hebben de tafeltennisvrouwen de return in de halve finale onverwachts gewonnen en daardoor is een derde en allesbeslissende wedstrijd nodig. Dat deze op 13 mei gespeeld moet worden, kwam mede door het sterke optreden van Melanie Bierdrager. Het SKF-talent stond op toen het nodig was en sleepte de winst binnen. ,,Dit had ik absoluut niet verwacht. Dit is echt wel uniek", jubelde coach Kling. 

Jeroen van der Veer

In de halve finale had het in Veenendaal al van Den Helder verloren en daardoor gingen de vrouwen met de staart tussen de benen naar de return. De directe tegenstander was en is al jaren een angstgegner voor SKF en daardoor waren de kansen minimaal. De tranen na afloop van Bierdrager waren daardoor extra mooi. De speelster ging samen met haar team tot het uiterste en door de ultieme krachtinspanning wordt het seizoen met nog minimaal een wedstrijd verlengd. ,,Het enige nadeel is dat we nu langer moeten doortrainen", grapte de speelster.

Zonder de geblesseerde Brenda Vonk moest de 20-jarige Bierdrager de wedstrijd openen tegen Ana Gogorita. Een ondankbare taak, want de kopvrouw van de thuisploeg blijkt al jaren onverslaanbaar. Dit bleek ook afgelopen zondagmiddag, toen Gogorita met 11-4, 11-3 en 11-7 te sterk was.

MATCHPOINTS Waar SKF beschikt over Bierdrager, heeft Den Helder in de persoon van Shuohan Men een speelster die te boek staat als supertalent. Dat werd andermaal duidelijk in de onderlinge partij tegen kopvrouw Carla Nouwen, die een zware kluif had aan Men.

Na 13-11 en 11-7 vond Nouwen het genoeg en schakelde ze een tandje bij. Op ervaring knokte zij zich door 7-11 en 2-11 terug in haar partij. Een beslissende vijfde set moest er komen en daarbij kreeg Nouwen maar liefst vijf matchpoints. Pas bij 14-13 werd de winst gepakt en kwam SKF terug in de wedstrijd. ,,Dat was de ommekeer", analyseerde coach Rinie Kling na afloop het duel. ,,Dit bleek de breek in de partij."

VOORSPONG Sharon Janssen liet vervolgens op karakter zien hoe je moet tafeltennissen. Tegen Dobrila Jorgiseska kwam het op een 10-4 voorsprong, maar verloor het de eerste game met 10-12. De frustraties kwamen er vervolgens even kort uit, waarna de rug door de 16-jarige werd geregd. Door 11-4, 11-5 en 11-5 zorgde zij ervoor dat de Veenendalers voor het eerst een voorspong wisten te pakken. 

Dat Ana Gogorita niet te verslaan is, bleek in de vierde partij. Kopvrouw Nouwen was dichtbij, maar verloor de games met 7-11, 9-11 en 12-14. Hierdoor was de allesbeslissende pot tussen Melanie Bierdrager en Shuohan Men nodig om een winnaar aan te wijzen.

VECHTEN Hierbij kreeg Den Helder maar liefst vijf matchpoints, maar bleef Bierdrager overeind. ,,Bij die 10-6 achterstand had ik wel het gevoel dat het niet meer ging lukken", bekende Bierdrager met tranen in haar ogen. ,,Maar ik ging door. Bij 10-9 dacht ik: oké, misschien hebben we toch wel een kans. Toen werd het zelfs nog 10-10 en kwam het er allemaal een beetje uit en moest ik vechten, anders ging het aan mijn neus voorbij. Uiteindelijk zat het er dus wel in en hebben we kunnen winnen."

Later volgt een videosamenvatting van deze wedstrijd.