• Ted Walker
 • De tong is bij Brenda Vonk naar buiten. Dat betekent opperste concentratie.

  Ted Walker
 • Ondanks de focus, kon Vonk niet winnen.

  Ted Walker
 • Coach Kees Moers in gesprek met Brenda Vonk.

  Ted Walker
 • Jasminka Oeij verloor haar partij met 1-3.

  Ted Walker
 • Door de kraker tegen Helle (3-1) wist Nouwen SKF in de race te houden.

  Ted Walker
 • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: SKF moet op herkansing

VEENENDAAL De tafeltennisvrouwen van SKF moeten zondag samen met VTV gaan uitmaken wie er een finaleplaats in Hilversum krijgt. Waar het eerste duel in Nieuwegein met 2-3 werd gewonnen, was de return zaterdagavond een prooi voor de bezoekers. Met dezelfde cijfers als vorige week ging nu SKF onderuit, waardoor een derde wedstrijd noodzakelijk is. ,,Drie keer is scheepsrecht", aldus coach Kees Moers.

Jeroen van der Veer

In een goedgevulde sporthal leek alles gereed te zijn om een finaleticket te bemachtigen. Er werd vooraf gezamenlijk gegeten, ruim honderd man zat in de zaal en de speelsters Carla Nouwen, Brenda Vonk en Jasminka Oeij waren er helemaal klaar voor.

De eerste partij liep dan ook geheel volgens plan. Carla Nouwen mocht het opnemen tegen Jacintha de Hoop en daarbij bleek direct dat de Veenendaalse tafeltennisser een maatje te groot was. Continu behield Nouwen een voorsprong, waardoor ze door 11-4, 11-5 en 11-8 het eerste punt voor SKF wist binnen te slepen.

,,Mijn eerste partij wordt een zware dobber", sprak Brenda Vonk voorafgaand aan het duel tegen Tanja Helle. Waar ze vorige week kansloos verloor, bleek nu ook de veel jongere Helle te sterk voor de ervaren Vonk. De standen 3-11, 11-8, 4-11 en 3-11 zorgden ervoor dat het weer 1-1 in partijen kwam te staan.

De derde partij, die tussen SKF'er Jasminka Oeij en Vera van Boheemen, was er ook een om snel te vergeten. Van Boheemen sloeg toe op de juiste momenten en liet Oeij kansloos achter. Hierdoor moesten de Veenendalers de rust in met een 1-2 achterstand.

Er lag vervolgens een enorme druk op de schouders van Carla Nouwen. Verloor zij haar partij tegen Tanja Helle, dan was de wedstrijd gespeeld en kon VTV zegevieren. Net als vorige week werd ook dit onderlinge duel een kraker van jewelste en opnieuw trok Nouwen aan het langste eind.

Waar ze eerst nog met 8-11 verloor, kwam ze door  een 11-9 winstpartij terug in de onderlinge wedstrijd. Vervolgens knokte ze zichzelf naar 11-8 en 11-8 en daarmee bleef SKF in leven.

,,De spanning giert op zo'n moment door je lichaam", blikt Nouwen terug. ,,Het publiek leeft mee en dat vind ik ook wel heerlijk. Dit zijn namelijk wel de mooie en goede potten. Het moest op dat moment en gelukkig is dat goed gegaan."

Alle ogen waren daarna op Brenda Vonk gericht. Als zij zou winnen van Jacintha de Hoop, dan was een plek in Hilversum zeker. Toch kon zij haar partij niet omzetten in winst (9-11, 11-7, 11-9, 8-11 en 7-11) en is een derde en allesbeslissende wedstrijd nodig. ,,Als ik mijn niveau haal, hoef ik zo'n partij niet te verliezen", aldus Vonk. ,,Maar door de druk, die je toch voelt, verlies je zo'n pot."Op 24 april om 14.00 uur moest het voor SKF gaan gebeuren, als VTV opnieuw naar de Veenendaalse hal komt. ,,We hadden het natuurlijk liever vandaag afgemaakt. Dat is helaas niet gelukt, omdat zij steeds beter worden. Daar heb ik respect voor", geeft Vonk de complimenten aan haar tegenstander. ,,Zo'n Tanja Helle bijvoorbeeld, die toch lang mee kan met Carla. Dat vind ik knap. Hopelijk komen er zondag ook veel mensen en kunnen we daarna naar Hilversum."

Een scenario die Nouwen ook wel ziet zitten. ,,Wij zijn wat cooler en beter, dus ik heb het vertrouwen dat het goed gaan komen. Bestel die bus maar alvast", lacht Nouwen, die doelt op de supportersbus die al twee jaar achter elkaar naar Hilversum kon rijden.