• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Deze kans op 2-1 ging er niet in

  Ted Walker
 • Roy Rentenaar slaat gefrustreerd op de grond

  Ted Walker
 • Uit een bijna onmogelijke positie tikt Rentenaar de 2-1 binnen

  Ted Walker
 • Roy Rentenaar had het al snel aan de stok met de scheidsrechter

  Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Rentenaar wijst VRC de weg

VEENENDAAL Goed was het allerminst, maar wat was de blijdschap bij VRC na afloop groot. De Veenendaalse derdeklasser moest in de strijd om promotie afrekenen met de nummer drie ESA en door twee doelpunten van Roy Rentenaar deed het dat ook; 2-1. ,,We hebben hem op karakter gewonnen."

Jeroen van der Veer

De bezoekers uit Arnhem waren naar Veenendaal overduidelijk niet gekomen voor de winst. Na twintig minuten stond de teller al op zes ballen die uit het sportcomplex getrapt waren. 'Ik begin mij nu toch echt zorgen te maken om mijn geparkeerde auto', zei dan ook een van de toeschouwers terecht.

De later tot Man of The Match benoemde Rentenaar kon er wel om lachen: ,,Ach, dat wisten we voor de wedstrijd al. Wij moesten het spel maken en zij hielden tegen."

Wat de ploeg van Kees van Rijswijk niet wist, is dat Veenendalers ver onder hun niveau speelden. Ondanks dat er continu een man-meersituatie op het middenveld was, wist VRC deze speler maar niet te bereiken. ,,We hebben het onszelf moeilijk gemaakt", concludeerde de oefenmeester dan ook.

Toch was iedereen de rommelige openingsfase vergeten, toen Robin Segers weer zijn klasse liet zien. Tussen drie man gaf de kleine middenvelder een pass die je vaak alleen maar bij Barcelona ziet. Met de buitenkant van de voet bracht hij Rentenaar vrij voor de keeper, die de pass beloonde met een treffer. ,,Niet normaal he", glunderde de doelpuntenmaker. ,,Zo'n assist verdiende een doelpunt."

Waar iedereen dacht dat VRC nu over ESA heen ging lopen, gebeurde het tegenovergestelde. De thuisploeg was de weg even kwijt en plotseling lieten de bezoekers zien toch wél te kunnen voetballen. De mannen van Van Rijswijk hadden het er zichtbaar moeilijk mee en kregen na een half uur ook de 1-1 om de oren. ,,Vlak voor rust ontsnappen we nog, al was nog een tegentreffer wel tegen de verhouding in geweest."

Na de onderbreking was het spel niet om aan te zien. Wat VRC ook probeerde, de bal kon niet langer in de ploeg gehouden worden. ESA zat er fel op en de slecht fluitende scheidsrechter ging mee in het niveau van de wedstrijd. ,,Weet je wat het is", zocht Rentenaar naar een verklaring. ,,Het liep niet heel lekker en dan ga je je aan alles irriteren. Voetbal is emotie en als de scheidsrechter dan iets raar doet, ga je daar op reageren. Dat is niet goed en het werkt alleen maar in je nadeel, maar het is wel verklaarbaar."

De multifunctionele speler, die dit seizoen al op bijna elke positie heeft gespeeld, droeg vandaag met trots rugnummer negen. Rentenaar sleurde, duwde, trok, rende en bleef de gehele wedstrijd loeren op die ene kans waaruit hij de winnende kon maken.

Tien minuten voor tijd was 'ie daar dan. Een van de weinige goede voorzetten en de sluwe spits rook zijn kans. Met een uiterste krachtsinspanning kwam hij net voor zijn directe tegenstander, waarna Rentenaar met de punt van zijn schoen de bal tegen het net kreeg. ,,Het paste allemaal maar net", glunderde de matchwinnaar. ,,Een echte spitsengoal, die ook broodnodig was. Daarvoor miste ik een niet te missen kopbal, dus ik moest nog wat goed maken."

Van Rijswijk was blij met de driepunter, die ervoor zorgde dat het net wat steviger op de tweede plaats blijft staan. Met vijf punten achterstand op de nummer één, blijft de oefenmeester geloof houden. ,,Wij leggen de druk bij CDW. Zij gaan heus nog wel een keer verliezen en dan moeten wij toeslaan."