• ,,Dynamic tennis is leuk voor iedereen.''

    Dynamictennis.nl

Van Gent Finaleweken: NK dynamictennis in Veenendaal

VEENENDAAL Het lijkt zo simpel en veel mensen denken ook dat Dynamictennis eenvoudig is. Tot zij zelf het racket in de hand nemen en het vernieuwende tennisspel spelen. Het is een denksport, waarbij continu gedacht moet worden waar men het balletje plaatst. In Veenendaal wordt de sport op hoog niveau beoefend en straks, op zaterdag 13 april, zal het Nederlands Kampioenschap Dynamictennis enkelspel in de gemeente plaatsvinden.

Jeroen van der Veer

Het is niet voor het eerst dat de organisatie het vertrouwen geeft aan Veenendaal. Voor de vierde keer wordt het evenement in de gemeente gehouden, wel ligt de gehele organisatie in handen van de nationale bond. Dit was in voorgaande gevallen niet het geval, maar doordat Dynamictennis groeit in populariteit en de bond wil professionaliseren, is dat nu wel.

ZACHT BALLETJE Bij WSV DragonderNoord zijn ze maar wat blij. Al enkele jaren beoefenen zij Dynamictennis en badminton en de ledenaantallen gaan elk jaar weer omhoog. Een positief gegeven, vindt ook voorzitter Henk van Veldhuizen. ,,Het is een relatief onbekende sport en desondanks blijven wij groeien. Daar werken we hard aan en wij zijn dan ook trots dat het Nederlands Kampioenschap in Veenendaal wordt gehouden."

Het spel, dat gespeeld wordt op een badmintonveld, is relatief eenvoudig. Oude tafeltennisregels worden gecombineerd met die van tennis en het net hangt op de grond. Er ontstaat een soort tennisveld, maar toch is het daarmee niet te vergelijken. ,,We spelen met een zachter balletje en ook de rackets zijn ligt. Je kan dan wel heel hard slaan, maar dat heeft geen effect. Je moet de bal plaatsen en heel goed nadenken waar je hem wil hebben. Er ontstaat daardoor een tactisch spel, dat gespeeld kan worden door jong én oud."

DYNAMISCH Wie de top van Nederland wil bekijken, kan op 13 april in Sporthal Oost terecht. ,,Er komen zestig deelnemers", spreekt de voorzitter trots. ,,Vijftien daarvan komen van onze eigen vereniging, dus wij zijn goed vertegenwoordigd. Sowieso staat onze club, samen met Apeldoorn, bekend om zijn goede spelers. In oktober zijn er nog twee spelers van ons kampioen geworden."

En toch blijft de sport relatief onbekend in Veenendaal, weet ook Van Veldhuizen. ,,Jeugd bereiken blijft lastig. Zij kiezen toch vaak voor voetbal of hockey. Ouderen weten wel goed hun weg te vinden en ook oud-tennissers zien we vaak. Deze sport is dynamisch en zwaar, maar niet blessuregevoelig. Daarom is het leuk voor iedereen."

KOM LANGS Om meer leden te krijgen, nodigt Van Veldhuizen de inwoners van Veenendaal op dinsdag- of donderdagavond eens naar Sporthal Oost te komen. ,,De rackets liggen klaar en er zijn genoeg speelvelden. Het is een fantastische sport en ik weet zeker dat nieuwelingen er ook zo over denken als ze het een keer hebben gedaan. Daarnaast is iedereen natuurlijk van harte welkom tijdens het Nederlands Kampioenschap. Vooral de finale zal bij de aanwezigen erg in de smaak vallen."