• Ted Walker.

Van Gent Finaleweken: Kraker bepalend voor de competitie

ACHTERBERG Een jaar geleden zag de toekomst van VVA Achterberg er niet rooskleurig uit. Wat heet; de club stond op de rand van de afgrond, maar de liefde voor het voetbal bleek sterk en een stel fanatiekelingen zette de schouders eronder. Dit resulteerde in een nieuw bestaan, met een nieuw vlaggenschip. Onder leiding van Jan Jaap van der Poel staat het nu op de gedeelde eerste plaats en speelt het zaterdag misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. ,,We kunnen dan geen kampioen worden, maar wel het kampioenschap verliezen."

Jeroen van der Veer

Samen met Candia'66 en Veenendaal strijdt VVA om de titel in de vierde klasse en laat laatstgenoemde nou net de tegenstander zijn van aanstaande zaterdag. Beiden hebben na 21 wedstrijden 48 punten gepakt en met nog vijf wedstrijden te gaan kan dit wel eens een alles of niets wedstrijd worden. De jonge oefenmeester Van der Poel kijkt dat ook uit naar de kraker op eigen veld. ,,Als speler speelde ik dit soort wedstrijden graag en als trainer vind ik het ook geweldig. In mijn groep merk je ook dat het leeft."

Toch voelt men geen druk en wil men liever niet het woord kampioen in de mond nemen. ,,Ik blijf erbij dat wij nog niet goed genoeg zijn voor de hoofdprijs. Wij staan gedeeld eerste omdat de tegenstanders ook veel punten laten liggen. Neemt niet weg dat wij nu wel voor het hoogst haalbare gaan. Vergeet niet dat wij veelal begin twintigers in de selectie hebben, die voor dit seizoen nog geen minuut in een eerste team hadden gespeeld."

BELONEN Je gaat bijna denken dat Van der Poel zijn team in de underdogpositie wil manoeuvreren. ,,Nee hoor, dat is niet het geval. Zaterdag wordt voor ons een grote test. Kunnen wij ons echt meten met de grote jongens of hebben wij nog veel te leren? Feit is wel dat wij in deze competitie nog geen één keer weg zijn gespeeld. De gehele groep heeft dan ook veel vertrouwen in zaterdag. Iedereen beseft dat wij trots op elkaar kunnen zijn dat we zo ver zijn gekomen. Nu moeten wij onszelf belonen."

BELEVING De tegenstander wordt aanstaande zaterdag een ploeg in vorm. Bij Veenendaal zit het met het vertrouwen meer dan goed en hoofdtrainer Arco van Elst heeft dan ook geen enkele twijfel dat zijn ploeg als winnaar uit Achterberg vertrekt. ,,Ik wil niet arrogant overkomen, maar wij worden kampioen. We hebben in deze competitie een gat van tien punten achterstand ingelopen en stoten nu door. VVA Achterberg gaat onze reeks niet onderbreken."

Sinds de komst van Van Elst is Veenendaal een voetbalmachine geworden en dat komt vooral door de beleving die er binnen de selectie is ontstaan. ,,Als wij 1-0 voor staan, vinden wij het niet genoeg. Wij willen altijd de tweede en derde treffer maken. Dat zal zaterdag niet anders zijn."

Het mag duidelijk zijn dat beide trainers uitkijken naar de kraker in de vierde klasse. Om drie uur wordt de bal aan het rollen gebracht op het voetbalveld in Achterberg.