• Hoofdcoach Kling druk in overleg met Melanie Bierdrager.

    Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Kling voelt de waardering bij SKF

VEENENDAAL Tafeltenniscoach Rinie Kling heeft nog altijd plezier bij SKF en daarom is de samenwerking tussen de twee opnieuw met een jaar verlengd. De goedlachse coach is al jarenlang een vast gezicht bij de club uit Veenendaal en zal volgend seizoen opnieuw de dames coachen. ,,Ik mag werken met een sterke damesselectie en de speelsters vinden mij nog altijd een meerwaarde."

Jeroen van der Veer

Onopvallend opvallend, dat zijn de woorden die bij de 58-jarige inwoner van Utrecht passen. Hij is misschien niet de man die tot ver na de wedstrijd in het clubhuis van SKF blijft hangen, maar draagt wel altijd zijn steentje bij waar hij kan. ,,In het begin was het dan ook wennen. De speelsters hechten veel waarde aan de derde helft, terwijl ik daar niet zoveel mee heb. Mijn meerwaarde zit hem zit hem vooral in het coachen en in zo nu en dan de jeugd begeleiden."

Door zijn ja-woord gaat Kling alweer zijn derde jaar in als hoofdcoach bij de eredivisie-vrouwen en nog altijd ziet hij genoeg uitdaging. Toch moest hij goed over de beslissing nadenken. ,,Ik steek er veel tijd in en verdien er niets aan. Dan moet je een afweging maken; betaalt het zich terug door positieve energie? Die vraag kon ik met ja beantwoorden en ook kreeg ik meer dan ooit van de speelsters terug dat ze graag hadden dat ik bleef."

SELECTIE Toch krijgt de inwoner van Utrecht te maken met een gewijzigde damesselectie. Brenda Vonk en Melanie Bierdrager blijven, maar over de beschikbaarheid van Carla Nouwen valt nog weinig te zeggen. ,,Zij heeft vorige week haar laatste duel gespeeld en gaat zich focussen op haar zwangerschap. Zij is in augustus uitgerekend en volgend seizoen verwacht ik haar pas rond november terug."

Verder versterkte SKF zich met Jacintha de Hoop en doordat Heleen Hop en Sharon Janssen vertrekken, is SKF ook nog bezig een andere speelster te verleiden. ,,Een goede ontwikkeling", vindt Kling. ,,Met Jacintha halen wij stabiliteit in de groep. Haar basisniveau is erg hoog en ze zakt nauwelijks door de ondergrens. Dat is ook voor het trainingsniveau goed en wij zijn dan ook erg blij met haar."

COMPLIMENT Inmiddels is SKF een gevestigde naam in de tafeltenniswereld en in de SKF-hal is het altijd gezellig. Het is dan ook de kracht van de club, vindt Kling. ,,Soms speel je uitwedstrijden voor vijf man. Dat gebeurt in Veenendaal niet, hoor. Daar is het altijd een feestje om te mogen spelen. Daardoor kiezen spelers ook voor ons. Hier krijg je geen bakken met geld, maar kunnen wij wel andere dingen bieden. Begeleiding, sfeer, een hoog niveau en vooral gezelligheid."

Het woord kwaliteit noemt Kling niet en als hem wordt gevraagd waarom dit is, volgt een verrassend antwoord. ,,Bescheidenheid siert de mens. Maar eigenlijk zijn we in Veenendaal misschien wel té bescheiden. Wat wij hier doen, met beperkte middelen, is knap. Daarvoor verdienen de dames en de club grote complimenten. Daar mogen wij met z'n allen best wat meer trots op zijn. Ik ben dan ook blij dat ik volgend jaar weer de coach mag en kan zijn."