• Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: Geen rivaliteit bij de Friendshipcup

VEENENDAAL Geen rivaliteit tussen DOVO en GVVV op Sportpark Panhuis. De organisatie van de Friendshipcup had de glimlach van het kind centraal en tijdens het internationale voetbaltoernooi was deze vrijdag ook vaak te zien op de gezichtjes van de pupillen. ,,Het toernooi heeft een verbindende factor."

Jeroen van der Veer

De sportvelden van Panhuis waren afgelopen vrijdag bezaaid met blije kinderen en even enthousiaste ouders. Naast dat uiteraard het plezier op nummer één stond, kregen de jeugdelftallen van de VRC, DOVO en GVVV de kans zich te meten met grootmachten uit het buitenland.

VRIJWILLIGERS Zo waren er elftallen uit Nederland, België, Duitsland, Amerika en zelfs Japan in Veenendaal om te kunnen schitteren op de velden. En dat deden ze. Diverse speelstijlen speelden tegen elkaar en dit leverde mooie voetbalpotjes op. Onder de lekkere lentezon leefden de talenten zich helemaal uit en werd de tweede editie van de Steve Billinghurst Friendshipcup een succes. ,,Beter kon de dag niet", aldus een enthousiaste Hans van Eijk. ,,Geen wanklank gehoord en de zon scheen. Top."

Samen met DOVO-man Gert-Jan van Schuppen is GVVV'er Van Eijk de drijvende kracht van het toernooi, die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd. ,,Toen wisten we niet hoe groot het kon worden, maar deze editie is nog mooier gebleken dan de eerste. Zo'n 100 vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het weer een succes is geworden."

HOOFDPRIJS Tijdens het internationale jeugdtoernooi werd er in drie groepen tussendoor geluncht in Sporthal de Vallei en vooral daar spraken de nationaliteiten met elkaar. ,,Leuk om te ervaren", aldus Van Schuppen. ,,Daarvoor is dit toernooi vorig jaar in het leven geroepen. Broederschap staat centraal."

Maar zoals elke sporter ging het ook tijdens Goede Vrijdag om de winst. Uit handen van voetballegende Frans Thijssen kregen de deelnemers een medaille en ging de uiteindelijk hoofdprijs naar Cambuur. Zij wisten met diverse jeugdteams de meeste wedstrijden op hun naam te schrijven en bleef de rest daardoor voor.

GROEIEN ,,Natuurlijk willen die kinderen winnen, maar dat was voor ons niet het belangrijkste", aldus Van Schuppen. ,,Plezier, contact leggen met elkaar en een mooi evenement neerzetten; dat waren de hoofddoelen. Daarin zijn wij opnieuw geslaagd."

Die mening deelt zijn mede-organisator Van Eijk, die vooral genoot van de buitenlandse clubs. ,,Wijs toch dat er ook Japanse teams waren? Zij speelden een oefenwedstrijd tegen elkaar in de pauze van het toernooi."

Na opnieuw een succesnummer, wordt er al voorzichtig vooruit gedroomd. Voor de eerste keer deed VRC mee en dit biedt perspectief, fantaseert Van Eijk. ,,In Almere heb je een internationaal toernooi op meerdere sportparken. Dat zou hier ook kunnen met DOVO, GVVV en VRC. Dat je een bus laat rijden. Dat is echter nog toekomstmuziek. Eerst deze editie evalueren."