• Ted Walker

Van Gent Finaleweken: 'Een jaar geleden hadden we helemaal niets'

VEENENDAAL De tranen in de ogen van Hugo Rijken waren bij het behalen van het kampioenschap alleszeggend. Aan het begin van dit seizoen hadden de mannen van MKB Accountants/VCV helemaal niets en was de toekomst onzeker. Nu, een jaar later, staat het na de 4-0 overwinning op VCN met de hoofdprijs. ,,Hiervoor hebben we het allemaal gedaan."

Jeroen van der Veer

Geen topvolleybal in Veenendaal; fanatiekelingen Hugo Rijken en Wouter Pilon moesten er niet aan denken. Ze haalden veel oude bekenden terug naar Sporthal West, in Hans Seubring werd een topcoach gevonden en sponsoren gingen achter hun plan staan. Het vocht en overwon en daarom waren de tranen na de derde set ook zo mooi.

Op dat moment wisten de heren het zeker. Ze konden bij de 3-0 voorsprong door de concurrent niet meer achterhaald worden en de titel was binnen. Er werd geknuffeld, gekust en gefeest. Terwijl de spelers op het veld ook nog vakkundig de vierde set binnen wisten te slepen, vierde de rest alvast een feestje. 

GOUDEN MIX ,,Het is geweldig wat hier allemaal is gebeurd", aldus kartrekker Wouter Pilon. ,,We hadden aan het begin van dit seizoen een plannetje en kijk ons nu eens. We hebben het gewoon geflikt. De mix van talent en ervaring blijkt een gouden te zijn en nu gaan we door ook."

Want met nog twee duels op het programma, kan VCV nu al toewerken aan een seizoen in de topdivisie. Eindelijk afscheid nemen van de huidige competitie, want die viel soms niet mee. Pilon: ,,De scheidsrechters, de tegenstander... nee, het was zo nu en dan niet leuk. Het was zaak continu ons hoofdje erbij te houden en dat is gelukt."

Ook hoofdcoach Seubring was in zijn nopjes met de titel. Eigenlijk had hij besloten voorlopig niet meer in een volleybalhal actief te zijn, maar de lokroep van Rijken kon hij niet negeren. ,,Dat is inmiddels een jaar geleden. Ik heb de liefde voor de sport toch weer opgepakt en daar ben ik heel blij mee."

GEEN SPIJT Na het behalen van de titel, blikte Seubring kort terug op het afgelopen seizoen. ,,We hebben met z'n allen de boel op gang weten te krijgen en dat met allemaal Veenendaalse jongens. Ik heb er geen moment spijt van gehad. We zijn met z'n allen bezig aan een mooi project en we liggen op koers. We wisten van te voren niet hoe dit project ging lopen, maar dit seizoen heb je toch gezien hoe belangrijk ervaring is. Ook zaterdag weer. In de eerste set had de tegenstander niets in te brengen en toen voelde je al dat het goed zat."

PIJNSTILLERS De gehele week was Rijken ziekjes, maar het ging hem niet gebeuren dat hij de kampioenswedstrijd moest laten schieten. Met flink wat paracetamol speelde hij de wedstrijd uit en opnieuw werd duidelijk dat zijn enthousiasme aanstekelijk werkt bij het publiek. De goedgevulde Sporthal West liet zich nadrukkelijk horen en stond zoals elke twee weken weer achter zijn ploeg. ,,Het spelen in de eigen hal is fantastisch", sprak Rijken vol bewondering. ,,Als je ze dan ook net weer hoort schreeuwen. Tja, daar heb ik geen woorden voor."

Net als zijn teamgenoot, stond ook Pilon strak van de pijnstillers. Zijn schouder is al maanden een groot probleem, maar opgeven staat niet in zijn woordenboek. ,,Op pure wilskracht hebben wij deze titel behaald. Elke zondag loop ik er na de wedstrijd verkrampt bij. Toch ben je dat al snel vergeten als je het resultaat ziet. We zijn gewoon kampioen geworden."

SMAAKT NAAR MEER De titel werd zaterdagavond goed gevierd en in het achterhoofd was het al bezig met volgend seizoen. Het mag uitkomen in de topdivisie en daarin wil het geen grijze muis worden. ,,We gaan kijken of we de aansluiting in de topdivisie kunnen vinden en dan zullen we ook daar aan de weg timmeren", aldus succestrainer Seubring.