• Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: DOVO verbaasd na besluit KNVB

VEENENDAAL De voetbalpiramide die er momenteel is gaat opnieuw op de schop. Het aantal beloftenteams wordt vanaf het seizoen 2018/'19 gemaximeerd en dat betekent dat er vooral in de tweede en derde divisie een hoop gaat veranderen. ,,De hele charme van het amateurvoetbal gaat hierdoor weg", aldus DOVO-voorzitter Jan-Willem de Groot. 

Jeroen van der Veer

Tijdens de bondsvergadering van de KNVB is dinsdagavond besloten dat in een competitie met achttien teams er ruimte komt voor vier beloftenploegen. In een poule met zestien verenigingen mogen er drie beloftenploegen. 

,,Onderdeel hiervan is dat er vanaf 2018/'19 meer beloftenteams kunnen worden toegevoegd aan de (bovenkant van de) voetbalpiramide. Onder welke voorwaarden dat gebeurt, en in welke competities de beloftenteams worden ingedeeld, wordt in de komende maanden geconcretiseerd. Dat is afhankelijk van zowel de geplande evaluatie, als het aantal beloftenteams dat wilt deelnemen aan voetbalpiramide", laat de KNVB op zijn website weten. 

Onder meer Feyenoord, PEC Zwolle, SC Heerenveen, Willem II, Go Ahead Eagles, NEC, SC Cambuur en NAC Breda hebben al aangegeven interesse te hebben in de openstaande plekken. 

NIET DE JUISTE VOLGORDE ,,Ik heb de afgelopen weken verschillende amateurclubs gesproken en geen van allen staat positief tegen extra beloftenteams van BVO's, laat staan een versnelde instroom", baalt DOVO-voorzitter De Groot, die met zijn ploeg jaagt op promotie naar de derde divisie. ,, Toch wordt er vandaag zonder dat er met de achterban in gesprek is gegaan een besluit genomen. Dat verbaast ons en daarin zijn we teleurgesteld in de KNVB."

,,De evaluatie van de voetbalpiramide wordt dan weliswaar naar voren geschoven, maar aan de andere kant wordt nu al wel besloten dat het aantal beloftenteams wordt gemaximaliseerd en dat instroom plaats gaat vinden aan de bovenkant van de voetbalpiramide. Dat is volgens mij niet de juiste volgorde", sluit De Groot af.