• Hans Haan Photography
  • Jeroen van den Berg
  • Hans Haan Photography
  • Hans Haan Photography
  • Hans Haan Photography

Van Gent Finaleweken: DOVO redt het niet en blijft hoofdklasser (+video)

VEENENDAAL De tranen van DOVO-aanvaller Leon Toonen waren na afloop van het duel DOVO - VVOG alleszeggend. In Emmen lukte het de Veenendalers niet om de 4-3 nederlaag recht te zetten en bleek de 1-1 niet genoeg om te promoveren. Hierdoor speelt DOVO volgend jaar wederom in de hoofdklasse en dat is iets waar de aanvaller nog niet aan moest denken. ,,Ik heb het hier wel heel moeilijk mee."

Jeroen van der Veer

Na het laatste fluitsignaal vielen alle spelers van DOVO neergeslagen op de grond. Het knokte vooral in de tweede helft voor hun laatste kans, maar keer op keer werd een hele grote mogelijkheid niet gecreëerd.

Een keer gebeurde dat wel, toen Joshua Patrick de diepte in werd gestuurd en na 70 minuten wist hij de 1-1 op het bord te schieten. ,,Toen dacht ik dat we eroverheen gingen", aldus de geëmotioneerde Leon Toonen.  ,,We hebben er echt alles aan gedaan. Het is gewoon klote dat het weer niet is gelukt. Dit is nu al het derde seizoen achter elkaar."

Dat het zo lang tegen zichzelf vocht, had het vooral te danken aan de tegentreffer in de dertiende minuut. Na een snel genomen vrije trap van VVOG stond de verdediging te slapen, waarna de 0-1 tegen de touwen werd geschoten.

In een sfeerloos Emmen-stadion vocht DOVO in de eerste helft vervolgens tegen zichzelf. Doordat het in de warming-up Bart van Brakel weg zag vallen, ontbrak op het middenveld het voetballende vermogen. ,,Tijdens het inspelen zei hij nog dat het ging, maar één minuut voor het einde ging het mis. De blessure die hij had bleek te erg. Een enorme domper, zo vlak voor de wedstrijd", aldus assistent-trainer Jeroen Peters.

Er zou in de rust ongetwijfeld een donderspeech zijn geweest, want er kwam een ander DOVO uit de kleedkamer. VVOG zakte ver terug en daardoor kon DOVO meer de bal in het bezit houden. Hierbij waren zo nu en dan aardige aanvallen te bewonderen, maar tot grote mogelijkheden kwam het niet.

In de slotfase, toen het écht alles of niets moest spelen, werd het nog een keer gevaarlijk. Opnieuw leek Joshua Patrick de gevierde man te worden, alleen werd zijn inzet in de korte hoek door de doelman gepareerd.

Door het 1-1 dropen de supporters, de aanwezige burgemeester Wouter Kolff, spelers en staf af. ,,Natuurlijk speelt het gedoe rondom deze wedstrijd mee", aldus Jeroen Peters. ,,Lege tribunes, het was redelijk sfeerloos en ons thuisvoordeel was weg. Toch is dat achteraf gepraat en daar hou ik niet van. Wij hadden vandaag gewoon moeten winnen en dan was deze vraag niet eens gesteld."

Aanvaller Jan Struijk kookte van woede, maar hij kon zijn boosheid inhouden. Iets wat de DOVO-supporters, ondanks de 'nederlaag', ook deden. Zij gaven na afloop hun spelers een groot applaus en gingen vervolgens rustig richting de bus. ,,Dat wordt een loodzware en stille rit naar Veenendaal", aldus Jan Struijk.