• Jeroen van den Berg

Van Gent Finaleweken: DOVO nu écht heel dichtbij

VEENENDAAL Jarenlang hunkert DOVO naar een vertrek uit de hoofdklasse en aanstaande zaterdag kan het een grote stap in de goede richting zetten. De rooien uit Veenendaal spelen in Assen tegen directe concurrent ACV en bij een overwinning heeft het met nog twee duels te gaan alles in eigen hand. 

Jeroen van der Veer

Al een jaartje of drie roept men bij DOVO dat het kampioen moet worden en elke keer zijn er hoge verwachtingen. Hans Kraay werd met veel bombarie aangetrokken, spelers met grote salarissen kwamen naar de club en toch werden supporters keer op keer teleurgesteld. 

VERSTERKINGEN Bij de aanstelling van huidige trainer Gert Kruys probeerde het bestuur de druk van de ketel te halen. Niemand nam het woord kampioenschap in de mond en de voornaamste doelstelling was om het publiek weer te laten genieten van het spelletje. 

In die missie slaagde het, al bleef het verlangen naar de promotie groot. Halverwege het seizoen kwamen Aron de Koning (De Graafschap), Maikel de Harder (IJsselmeervogels) en Rodney Ubbergen (clubloos) naar DOVO en kon vrijwel niemand meer ontkennen dat DOVO bezig was met de titel. 

BETRAANDE OGEN Wat de hondstrouwe supporters eigenlijk al het hele seizoen wisten, werd sindsdien ook geroepen. DOVO maakte jacht op de titel en het is nu dichterbij dan ooit. In ACV en Staphorst heeft het twee directe concurrenten en beiden treft het nog in de resterende drie wedstrijden. 

DOVO heeft dus alles in eigen hand en dat is niet voor het eerst. Vorig seizoen was een overwinning op VVOG -in Emmen- genoeg om promotie te realiseren. In het zicht van de haven strandde het Veenendaalse schip en bleef clubjongen Leon Toonen met betraande ogen achter.

NUCHTERHEID ,,Dat worden dit jaar tranen van geluk", spreekt de linksbenige speler, die al elf seizoenen het rode shirt van DOVO draagt. ,,Vorig jaar deed pijn. Heel veel pijn. Die ervaring nemen wij nu mee en gaan er alles aan doen om dat scenario te voorkomen."

De woorden worden door Toonen zorgvuldig gekozen. Ook de cultuurdrager van de selectie is zich er van bewust dat DOVO bezig is met iets moois, maar te hoog van de toren blazen is iets wat hij niet wil. Toch is hij positief gestemd. ,,Er heerst een bepaalde nuchterheid in de selectie. Nerveus zijn wij niet, al is het besef er wel. Wij zijn nu echt heel dichtbij."

OPDRACHT Dat is misschien wel het verschil met voorgaande jaren. Toen had DOVO last van kampioenskoorts en leken de spelers lamgeslagen op het moment dat het moest. Nu kijkt het uit naar de resterende drie finales, bekent ook Toonen. ,,Laat maar komen", zegt hij krachtig. ,,Het leeft bij de selectie en supporters enorm en dat is mooi om te ervaren. Wij mogen dit nu niet meer weggeven."

Zaterdag wacht de eerste finale, uit bij ACV. ,,Bij verlies wordt het gat vijf punten en is het klaar. Winnen wij, dan staan we één punt los. De opdracht is dus duidelijk."