• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Doek valt voor De Merino's

VEENENDAAL Door een 2-4 nederlaag tegen Lelystad'67 is De Merino's gedegradeerd naar de tweede klasse. De verrassende degradatie na een slijtageslag van 120 minuten was de afsluiting van een turbulente week in Veenendaal. Door de kansloze nederlaag tegen Scherpenzeel zat de selectie van De Merino's niet in Lissabon, maar moest er onverwacht gestreden worden tegen degradatie. Een gevecht dat ondanks de terugkeer van de succesvolle trainer Henne Oostermeijer op de bank naast Jan Gaasbeek direct verloren werd. 

Peter de Kinder

Het matig begonnen seizoen van De Merino's leek kleurloos in het rechterrijtje te eindigen, maar door een wonderbaarlijke inhaalrace van DZC'68 en een dramatische vertoning tegen Scherpenzeel moest de formatie van trainer Jan Gaasbeek zich via de nacompetitie handhaven. De al geboekte vakantie naar Portugal voor de selectie moest geannuleerd worden en alle alarmbellen in Veenendaal gingen rinkelen.

TERUGKEER Tijdens de nabespreking op maandagavond met een deel van de spelers werd de terugkeer van Henne Oostermeijer geopperd. De succesvolle trainer had een jaar eerder afscheid genomen bij De Merino's en is sinds kort actief in de technische commissie van DOVO. De gedreven oefenmeester pakte de handschoen op en gaf dinsdagavond al de training. De trainers deden gezamenlijk de voorbespreking en zaten samen op de bank, al was tijdens de waterpauze voornamelijk Oostermeijer aan het woord.

COUNTERS Met Joop de Bruin en Patrick Donkervoort ten koste van Jamal Bendadi en Vincent van de Weerdhof in de basis begon De Merino's aardig aan het duel tegen Lelystad'67. In de eerste tien minuten was de thuisploeg onder aanvoering van de gedreven spelende De Bruin via Aaron de Koning en Ariën Bakkenes dichtbij de openingstreffer. Na een kwartier viel die echter aan de andere kant na een perfecte counter. Lelystad'67 bleek ondanks plek zes in de tweede klasse een behoorlijke opponent met veel snelheid en individuele klasse in de voorhoede. Omdat met name De Koning grote kansen onbenut liet en een counter van Lelystad'67 wel doel trof, gingen beide ploegen met een verrassende 0-2 tussenstand rusten.

COME-BACK Na rust had de thuisploeg meer balbezit zonder tot grote kansen te komen. Nadat de jeugdige harde kern met trommels en vuurwerk een kwartier voor tijd al afdroop, kreeg het duel een verrassende wending. Met Jeffrey Terschegget als extra spits bracht invaller Bendadi De Merino's niet zonder geluk terug in de wedstrijd. Nadat een treffer van Przemek Szeller om onduidelijke redenen werd afgekeurd, scoorde Joop de Bruin in de blessuretijd op prachtige wijze alsnog de gelijkmaker uit een directe vrije trap.

Achteraf bleek dit slechts uitstel van executie, want de slijtageslag onder tropische temperaturen eindigde uiteindelijk in een 2-4 zege voor Lelystad'67 dankzij twee goals in de tweede verlenging.

ONNODIG De gepasseerde Vincent van de Weerdhof: ,,Deze nederlaag is typerend voor het seizoen, het is echt een onnodige degradatie. Ik was erg teleurgesteld dat ik gepasseerd was, weet ook niet van welke trainer dat de keuze was. De verlenging heb ik mee mogen doen, maar helaas niet het verschil kunnen maken. Het counterspel van Lelystad'67 lag ons niet, maar eerlijk gezegd waren er wel meer speelwijzen waar wij het dit jaar moeilijk mee hadden."