• Leon Toonen is in dienst van DOVO al honderd keer trefzeker geweest.

    Jeroen van den Berg

Van Gent Finaleweken: De top vijf van Leon Toonen

VEENENDAAL Eindelijk lag hij afgelopen zaterdag in het mandje; de honderdste treffer van Leon Toonen in het shirt van DOVO. Al enkele wedstrijden was de 32-jarige op jacht naar de jubileumtreffer en in de uitwedstrijd tegen ONS Sneek was het zo ver. Tijd om met de doelpuntenmachine terug te blikken op de vijf bijzonderste doelpunten in dienst van de Veenendalers.

Jeroen van der Veer

5. EERSTE TREFFER De eerste treffer voor DOVO mag volgens Leon Toonen niet ontbreken en daarom zet hij zijn doelpunt tegen Heerjansdam op nummer vijf. ,,In mijn eerste jaar bij de senioren liep ik een soort van stage en mocht ik aan het eerste ruiken. Pas in mijn tweede seizoen, het was geloof ik 2005 - 2006, viel ik regelmatig in en scoorde ik ook. Ik weet nog dat ik centraal op het middenveld stond en schoot een balletje binnen de zestien tegen de touwen. Best raar eigenlijk; in de jeugd stond ik bij FC Utrecht achterin en ook bij DOVO begon ik daar. Gelukkig schoof ik steeds een plekje door naar voren en kwam ik in de aanval terecht."

4. BEVRIJDENDE TREFFER Scoren en belangrijk zijn; Leon Toonen deed het vaak. Zo ook in het nacompetitieduel tegen SteDoCo. Het Veenendaalse DOVO stond op een 2-0 voorsprong in de eerste wedstrijd en door zijn kopbal kwam de derde treffer op het scorebord. ,,Hierdoor was de return eigenlijk al beslist. Bleef het 2-0, dan had het daar nog kunnen spoken. Nu zaten we zo goed als zeker al in de derde divisie. Ik kwam trouwens als invaller binnen de lijnen. Natuurlijk ben je teleurgesteld als je als reserve moet beginnen, maar als ik de kans krijg, wil ik die ook pakken. Daarom heb ik als invaller ook best vaak gescoord. Ik kan teleurstelling wegstoppen en mij focussen op het belang van het team."

3. KAMPIOENSWEDSTRIJD In het seizoen 2006 - 2007 scoorde Leon Toonen de bevrijdende 1-0 in de kampioenswedstrijd tegen SDC Putten. ,,We moesten gelijkspelen om kampioen te worden en er stond veel spanning op dat duel. Na een uur bracht ik de ploeg op voorsprong en dat zorgde voor een hele opluchting. Uiteindelijk werden we door een 2-0 overwinning kampioen en bleek die treffer dus heel waardevol."

2. DOELPUNTENREEKS Op nummer twee staat niet een treffer, maar vijf. In de uitwedstrijd tegen Bennekom wist Leon Toonen vijf keer het net te vinden en hij boog daarmee een 2-0 achterstand om in een 2-5 overwinning. ,,Ik had al wel twee keer eerder vier keer gescoord, maar dit was uniek. Uiteraard zat er ook een kopgoal bij; toch wel een van mijn handelsmerken. Het lekkere aan de doelpunten was dat ik toen net van Bert van Sas de voorkeur kreeg boven Serhat Koc."

1. RECORDDOELPUNT Binnen acht seconden scoren doen niet veel spelers, maar Leon Toonen wel. In het thuisduel tegen Bennekom schreef hij geschiedenis. ,,Zij namen de aftrap, ik jaagde door en blokkeerde een lange bal. Daardoor kon ik op de keeper af en afronden. Het bleek de snelste treffer ooit voor DOVO."