• Guido de Boer

Van Gent Finaleweken: Clubs klaar voor nacompetitie

VEENENDAAL Een heel seizoen speelden de voetbalclubs voor de prijzen en nu het reguliere competitieprogramma is gespeeld, mogen vijf verenigingen zich opmaken voor een toetje. DOVO, Panter, Veenendaal en VVA Achterberg kunnen via een achterweg promoveren, terwijl VRC moet vechten om in de tweede klasse te blijven.

Jeroen van der Veer

Doordat VRC zaterdag won van Blauw Geel, kan het zich opmaken voor nog minimaal twee finales. Stroe is zaterdag de opponent en dinsdag speelt het de return. Trainer Kees van Rijswijk kijkt uit naar de ontknopingen: ,,Dit is de mooiste fase van het seizoen. Nu worden de prijzen verdeeld en nu moet je thuis geven."

Waar het vorig jaar via de nacompetitie promoveerde, wil het nu via die weg in de tweede klasse blijven. ,,Lukt dat, dan is deze prestatie groter dan vorig jaar. Nu gaat het mentale meespelen en moeten wij laten zien dat wij in deze klasse horen."

VERTROUWEN Dat gaat gebeuren met een vrijwel volledig fitte groep en dat gaat het verschil maken, verwacht de oefenmeester. ,,Als wij wisselen, worden we niet slechter. Voetballend zijn wij een prima ploeg, maar in de tweede klasse heb je meer nodig. Daar raakten wij steeds meer aan gewend en dat zie je ook aan de laatste wedstrijden. Daarom heb ik ook vertrouwen in een goede afloop."

Mocht VRC de finale halen, dan kan het eventueel Panter treffen. Zij spelen eerst een tweeluik tegen FC Horst. ,,Voor ons is het al mooi dat wij derde zijn geworden in de competitie", aldus Panter-aanvaller Dwight Keeldar, die met zijn ploeg voor promotie naar de tweede klasse speelt. ,,Niemand had dit verwacht en dat maakt het nog mooier. Nu je zo ver bent gekomen, wil je natuurlijk ook winnen."

MOOI AFFICHE Over FC Horst weet Keeldar niets te vertellen, maar hij wil vooral uitgaan van eigen kracht. ,,Wij hebben niets te verliezen. Natuurlijk kan je jezelf afvragen of wij thuis horen in een klasse hoger, maar een affiche tegen VRC wil iedereen. Maar goed, laten we eerst Horst maar zien te verslaan."

GEEN DRUK Voor Veenendaal liggen de kaarten anders. Zij 'moeten' via de nacompetitie promoveren, vindt hoofdtrainer Arco van Elst. ,,Wij horen in de derde klasse", is hij stellig. ,,Of wij druk voelen? Welnee. Vanaf oktober moesten wij alles al winnen en stonden we elk duel onder hoogspanning. Door een slechte start van het seizoen loop je de titel mis, maar wij hebben al weken niet verloren. Als ons dat nog vier duels lukt, promoveren we en voetballen wij waar we horen te voetballen."

TE GOED In diezelfde competitie eindigde VVA Achterberg net onder Veenendaal en daarom mogen ook zij de nacompetitie in. Spits Rodney Veenhof gaat voor de hoofdprijs, maar dan moet eerst afgerekend worden met Hercules. ,,Ik vind dat wij te goed zijn voor de vierde klasse. VVA Achterberg is er klaar voor om een competitie hoger te spelen, maar het is aan ons om dat te laten zien."

DOVO heeft zijn eerste wedstrijd van de nacompetitie, uit bij Noordwijk er al op zitten. Kijk hier voor het verslag van die wedstrijd.