• Erwin van Veldhuizen

Van Gent Finaleweken: 'Beloftenteams voegen niets toe'

VEENENDAAL De twee grootste voetbalclubs uit Veenendaal zijn niet blij met de ontwikkelingen rondom de voetbalpiramide. Het aantal beloftenteams wordt vanaf het seizoen 2018/2019 aangevuld en dat zorgt voor vreemde blikken bij  GVVV en DOVO. ,,De hele charme van het amateurvoetbal gaat hierdoor weg."

Jeroen van der Veer

Vorige week werd tijdens een bondsvergadering van de KNVB duidelijk dat er mogelijk opnieuw veranderingen gaan komen. Zo zal er in een competitie met achttien teams ruimte komen voor vier beloftenploegen en in een poule van zestien mogen er drie teams van de beloftes instromen.

,,Wat hebben wij daaraan", moppert Rob de Boer, de technische man bij GVVV. ,,De competitieverandering met de zaterdag- en zondagploegen in de Tweede Divisie is prachtig, maar die beloftenteams hebben 0,0 toegevoegde waarde."

NIVEAU Bij GVVV ligt de onvrede ook in de troosteloosheid bij wedstrijden tegen dit soort teams. ,,Als je bij hen speelt, staat er een vader en een moeder en dat is het. Het was laatst een ramp om bij Sparta op Het Kasteel te spelen. Er was van de thuisploeg nauwelijks iemand."

PROBLEMEN Daarnaast zal de KNVB straks tegen problemen aanlopen, verwacht De Boer. ,,De beloftenteams mogen niet naar de Eredivisie promoveren. Wat nou als ze in de Jupiler League alle vier bovenin eindigen? Promoveert dan de nummer vijf? Hou toch op, dit is toch te belachelijk voor woorden."

,,En wat nou als in de Jupiler League vier ploegen zitten en de kampioen uit de Tweede Divisie een beloftenteam is", gaat De Boer verder. ,,Inderdaad, dan heb je weer een probleem."

KAPOT Een oplossing heeft de technische man van GVVV wel. ,,Kappen met die tweede elftallen van betaald voetbalorganisaties in het amateurvoetbal. Het maakt de amateursport kapot. De Tweede Divisie met zondag- en zaterdagteams is echt een aanwinst. Dat leeft bij iedereen. Maar laat de KNVB nou verstandig zijn en een aparte competitie voor de beloftenteams maken."

NIET DE AFSPRAAK Of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag, want acht profclubs hebben aangegeven interesse te hebben in openstaande plekken. Waar zij bij het invoeren van de piramide een plekje afwezen, wil men nu wel op een hoog niveau instromen. Dit is tegen de afspraken in, want volgens de reglementen zouden zij in de vijfde klasse moeten beginnen.

NADELIG Juist voor DOVO kan dit nadelig uitpakken. Die club wil op een hoger niveau acteren dan de hoofdklasse en promotie wordt daardoor lastiger. ,,Ik heb verschillende amateurclubs gesproken en geen van allen is positief over extra beloftenteams, laat staan van een versnelde instroom", laat DOVO-voorzitter Jan Willem de Groot weten. ,,Er wordt nu min of meer besloten dat het aantal beloftenteams wordt gemaximaliseerd en dat de instroom plaats gaat vinden aan de bovenkant van de voetbalpiramide. Dat is volgens mij niet de juiste volgorde."

,,Ik sta achter het standpunt van DOVO", laat De Boer weten. ,,Er komt straks nog een evaluatie van de Tweede Divisie en ik ben benieuwd of de KNVB iets met onze mening gaat doen."