• ANP Foto

Van Baarle wint slotrit Dauphiné

VEENENDAAL (ANP) Oud-Veenendaler en wielrenner Dylan van Baarle heeft de slotetappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In een lastige bergrit van Cluses naar Champéry over 113,5 kilometer bleef hij zijn Australische medevluchter Jack Haig voor. De Noor Carl Fredrik Hagen kwam vijftig seconden later als nummer drie over de finish. De Deen Jakob Fuglsang greep de eindzege.

Zijn Britse belager Adam Yates stapte af met maagproblemen. De Amerikaan Tejay van Garderen schoof daardoor op naar de tweede plaats in het eindklassement.

Van Baarle zorgde voor de tweede ritzege op rij voor Team Ineos. Een dag eerder won zijn land- en ploeggenoot Wout Poels de koninginnenrit van de voorbereidingskoers van de Ronde van Frankrijk. Poels eindigde in het klassement op de vierde plaats.

De 27-jarige Van Baarle sprong met nog twaalf renners weg uit het peloton. ,,Het plan was om mee te zitten om zo als 'springplank' voor Wout te dienen", zei de in Voorburg geboren wielrenner die Haig op vijftien kilometer voor de finish zag versnellen. Niemand kon de Australiër van Mitchelton-Scott in eerste instantie bijhouden.

Van Baarle bleef zijn eigen tempo rijden en kwam even later aansluiten bij Haig. Haig probeerde nog meerdere keren weg te rijden, maar een taaie Van Baarle bleef in het wiel van de Australiër fietsen om het in Champéry af te maken.

,,Vroeger had ik hier in de Dauphiné veel moeite met de bergritten, maar ik heb hard getraind en heb dat nu kunnen laten zien", vertelde Van Baarle die erg blij was met de opsteker voor zijn team na de ernstige val van teamgenoot Chris Froome. ,,We hadden deze overwinningen echt nodig na een hectische week, dit doet ons goed."

Steven Kruijswijk was niet in goede doen zondag. De coureur van Jumbo-Visma moest enkele keren lossen op de steile hellingen en stapte vlak voor de eindstreep van de fiets.