• Achraf El Azzouzi (midden) geniet van zijn broertjes Anouar en Oussama, die bij NEC en FC Groningen actief zijn. ,,Ik ben trots op ze. -

    Jeroen van der Veer

Tweeling El Azzouzi op punt van doorbreken in profvoetbal

VEENENDAAL Vroeger was Achraf El Azzouzi (21) altijd beter dan zijn broertjes Oussama en Anouar, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Waar Achraf bij VRC voetbalt, doen Oussama en Anouar dat bij profclubs. Oussama bij FC Groningen, Anouar bij NEC. De 18-jarige tweeling weet; aankomend seizoen wordt belangrijk.

Jeroen van der Veer

Het trio is op zondagmiddag terug bij de Handjesgras in Veenendaal. Het is er stil, de toegangsdeur van het trapveldje zit op slot en dit zorgt voor verbaasde blikken. Dit was in hun tijd wel anders; er werd dag en nacht gevoetbald. In eerste instantie mochten Oussama en Anouar niet mee met grote broer Achraf. De afstand van hun huis naar het veldje was te groot. ,,Als Achraf al weg was, en wij dus niet meer meekonden, moesten wij echt huilen", aldus Oussama El Azzouzi. ,,Hier, op dit veldje, is het allemaal begonnen."

,,Als onze ouders ons zochten, waren we hier", glundert Anouar. ,,Hier zijn we jongens geworden en hebben we leren incasseren."

MOEILIJK ACCEPTEREN In hun jongere jaren was Achraf de betere. Hij was ouder en had meer kracht. Toch zag ook de huidige speler van VRC dat de tweeling over veel talent beschikte. ,,Toen ik bij de B-junioren ging spelen en zij in de C'tjes kwamen, zaten we op hetzelfde level en was ik niet meer de beste", lacht de 21-jarige. ,,En dat kon je maar moeilijk accepteren hé", vult Oussama snel aan. Het trio begint te lachen en Achraf bekent: ,,Klopt, dat heb ik eigenlijk nooit gekund. Maar dat neemt niet weg dat ik enorm trots ben op jullie."

PLAYSTATION Het is alleszeggend voor Achraf, die geniet van zijn broertjes. Zelf kwam hij via VRC bij DOVO en GVVV terecht, om nu weer actief te zijn voor VRC. Voor Oussama en Anouar liep alles anders. ,,Zij waren op school aan het voetballen, toen Vitesse een brief had gestuurd. Die heb ik op de voordeur geplakt en ben ze gaan halen", aldus de oudste van de drie. ,,Ik vertelde ze dat er een verrassing thuis was en zij dachten aan een PlayStation." Het werd iets mooiers en de droom van de tweeling werd werkelijkheid. Het tweetal -toen actief voor VRC- was gescout door Vitesse. ,,Op het trapveldje waren we altijd al samen en nu konden we ook beiden naar een profclub", blikt Anouar terug.

STAPJE TERUG Op de achtergrond genoot de gehele familie van het succes van de tweeling. Toch ging het duo na vijf jaar voor het eerst uit elkaar. Oussama verliet Vitesse om naar DOVO te gaan. ,,Studeren ging niet zo goed en er waren wat probleempjes", is hij zelfkritisch. ,,Het ging hierbij niet om mijn voetbalkwaliteiten. Uiteindelijk bleek het een goede stap. Ik maakte als B-junior minuten in het eerste en leerde veel van bijvoorbeeld Amerzgiou en Ubbergen. Met hen sprak ik over de randzaken die bij voetbal komen kijken. Maar bij DOVO moest ik ook opeens tegen mannen voetballen en leerde ik mijzelf fysiek staande te houden."

AANBIEDINGEN Het werd een stapje terug, om er daarna meerdere vooruit te zetten. Want Oussama El Azzouzi wist dat hij terug naar een profclub zou gaan. Die kans kwam er, want meerdere clubs boden de middenvelder een mooi traject aan. ,,Ik koos voor FC Groningen, waar ik straks aan mijn tweede seizoen begin. Het zegt natuurlijk veel dat zij een jongen uit Veenendaal halen."

KIEZEN Zijn tweelingbroer Anouar bleef tot aan afgelopen seizoen bij Vitesse en was daar een grote speler. Zo droeg hij in de jeugd meermaals de aanvoerdersband en zat hij net als Oussama in jeugdlichtingen van het Nederlands elftal. Toen Vitesse bepaalde afspraken niet nakwam en de verdedigende middenvelder besloot te vertrekken, kon ook hij uit een hele rij clubs kiezen. ,,Aankomend seizoen speel ik voor NEC, waar ik bij Jong NEC aansluit. De voorbereiding is inmiddels begonnen en ik hoop dit seizoen mijn debuut te maken in het eerste en dus ook in het profvoetbal."

UIT ELKAAR ,,Uiteindelijk is het goed geweest dat ze uit elkaar zijn gegaan", blikt Achraf broederlijk terug. ,,Hierdoor stonden ze nog meer op eigen benen." Dit wordt bevestigd door Oussama. ,,Als ik goed speelde en Anouar minder, kon ik niet blij zijn. Wij zijn een eenheid; broertjes. Die gun je het beste. Doordat we nu onze eigen weg bewandelen, kunnen wij ons focussen op onszelf."

DEBUTEREN Aankomend seizoen wordt een belangrijk jaar. Oussama moet als tweedejaars A-junior zien aan te haken bij het eerste. ,,Ik voel geen druk, want ik weet dat ik het kan. Ik ben mentaal sterk en ga mijn droom waarmaken. Over vijf jaar hoop ik een gevestigde naam in de Eredivisie te zijn." Ook Anouar is helder in zijn plannen: ,,Voor mij geldt hetzelfde, al wil ik dit seizoen debuteren in het eerste. Een realistisch doel, dat weet ik zeker."

PLEINTJES Het duurt dus nog even en dan heeft Veenendaal mogelijk twee profvoetballers in de gemeente wonen. Als het aan het duo ligt, volgen meer plaatsgenoten. ,,Maar", zegt Oussama. ,,Dan moet de gemeente op zondagmiddag niet zo'n voetbalkooi op slot doen. Je leert tenslotte voetballen op de pleintjes."