• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Tranen, vreugde en omhelzingen bij Triathlon Veenendaal

VEENENDAAL De Veenendaalse surfvijver en sportpark De Groene Velden waren afgelopen zaterdag de hele dag weer het decor van topsport. Met een record aantal deelnemers van 1.300 triatleten, amateursporters en scholieren was de organisatie van de 35e Van Dijk Triathlon Veenendaal weer een groot succes.

 

Marc Satijn

 

Het programma ging om 09.00 uur al van start met de onderdelen voor jeugd en scholieren. Daarna was het de beurt aan de atleten op de Olympic Distance. Eén van de deelneemsters was Rosanne Diepeveen uit Rhenen, die voor de eerste keer meedeed in Veenendaal. ,,Ik ben super tevreden, ik had als doel als eerste uit het water te zijn en dat is gelukt!''

 

NK DAMES De grote trots van de organisatie blijft het NK Sprint. ,,Dat wij dit grote evenement naar Veenendaal hebben weten te halen, is geweldig. Het zegt wel wat dat wij dit mogen organiseren", vertelt bestuurslid Stefan Immers trots. Dit jaar werd de grote winnares bij het NK Sprint Dames de Nederlands/Belgisch triatlete Kirsten Nuyes. Zij wist ook vorig jaar de eindstreep als eerste te behalen bij de sprintwedstrijd, en versloeg dit jaar op het nippertje de huidige Nederlands Kampioene 'Olympische Afstand' Sarissa de Vries.

 

Grote afwezige tijdens het NK Sprint voor de heren was Veenendaler Jorik van Egdom. De triatleet maakte vorig jaar nog zijn hattrick door het NK Spint drie keer op rij te winnen, maar schitterde nu door afwezigheid. ,,Tuurlijk vinden wij het jammer dat hij er niet bij is. Het is er één uit Veenendaal zelf. Maar we begrijpen dat hij niet mee doet als dit evenement niet in zijn schema past", aldus de organisatie.

 

NK HEREN Bij dit onderdeel was er dan ook geen Nederlandse overwinning. De Belg Jonathan Wayaffe wist als eerste het finish-lint te passeren, gevolgd door Duitser Yannic Stollenwerk. De derde plaats kwam op naam van een Nederlander: Niek Heldoorn, de vriend van winnares Kirsten Nuyes. Van blijdschap sprong hij dan ook na de finish over het hek om de derde plaats met haar te vieren. ,,Ik vertelde haar dat het zonder haar steun écht niet was gelukt. Ik krijg zoveel steun en  denk dat dit andersom ook zo is. Er samen tegenaan gaan, dat is geweldig!", zegt Heldoorn vol emotie.

 

De behalen van de derde plaats is volgens hem 'supergaaf'. ,,Maar ik weet wat er aan de hand is, want jongens als Jorik zijn om andere redenen niet aanwezig. Anders haalde ik dit niet, maar ondanks dat is het echt super dat ik als derde wist te eindigen, ondanks een jaar met loopblessures waar ik nog steeds last van heb."

 

MASTERS Om toch bekende namen terug te halen naar Veenenedaal werd er speciaal voor het jubileumjaar 'Meet The Masters' georganiseerd: een wedstrijd speciaal voor de oudere, bekende namen en winnende triatleten. ,,We hebben oud-deelnemers en oud-winnaars gevraagd om speciaal dit jaar een keer weer mee te doen. Zo hebben wij onder andere de winnares uit '84 weer naar Veenendaal weten te halen", vertelt vrijwilliger Jeroen Zwetsloot. Zij werd ook derde in deze ronde.

 

ALGEN De Triatlon Veenendaal is onlosmakelijk verbonden met het fenomeen blauwalg, wat al meerdere malen bijna roet in het eten gooide voor het sportevenement. ,,Maar, vanaf volgend jaar gaan wij de surfvijver verontdiepen. Door het minder diep maken van het water wordt de kans kleiner dat er blauwalg vormt", aldus Zwetsloot. Echter, bestuurslid Stefan Immers heeft er een harder hoofd in. ,,Het is een oplossing, maar we moeten eerst zien of het ook werkt."

 

Wel blijft het blauwalg voortaan voor altijd in beeld bij de Triatlon. De organisatie heeft er namelijk voor gekozen een mascotte te creëren voor het evenement: 'Algje'. ,,Tja, het hoort er toch eenmaal bij", lacht Zwetsloot. Ook zijn er tijdens de 35e editie slogans in het leven geroepen: 'Be a Surfvivor' voor de ingeschrevene en vrijwilligers  en 'I'm a Surfvivor' voor de geslaagde deelnemers. ,,Dit als knipoog naar onze surfvijver."

 

AMBITIES Voor de komende jaren zit de organisatie nog vol ambities. ,,Dit jaar hebben wij al voor het eerst medailles en livebeelden, maar ik zou het parcours nog iets willen opleuken en wil nog meer buitenlandse deelnemers hier heen halen", aldus Immers, die zelfs al over een Europees Kampioenschap durft te praten. ,,Maar, we hebben het dan over een verdriedubbeling van de kosten. Eerst maar eens een paar buitenlandse deelnemers laten komen en ervaring opdoen. Wie weet gaan we er dan langzaam aan naar toe."