• Jeroen van der Veer

Topvrijwilliger Floris Hol erelid van GVVV

VEENENDAAL Denk je aan een vrijwilliger bij GVVV, dan legt men al snel de link naar Floris Hol. Op de redactie van deze krant kwamen diverse vragen waarom de 75-jarige nog altijd niet in deze rubriek had gestaan en daarom werd het tijd om eens met de inwoner van Veenendaal te zitten. ,,Wees gewaarschuwd hoor", zei één van de mensen die Hol opgaf. ,,Als hij eenmaal over GVVV praat, dan stopt hij niet meer."

Jeroen van der Veer

De goedlachse Floris Hol kan met recht een clubgezicht genoemd worden. Zijn achtertuin grensde aan het veld aan de Buurtlaan en daardoor was het een A-B-C'tje dat Hol op jonge leeftijd naar GVVV ging. Onbewust deed hij al vroeg zijn eerste vrijwilligerstaken. ,,Ik was met vrienden op een middag aan het voetballen, toen iemand van de vereniging naar mij kwam. Hij gaf mij een grasmaaier en samen zijn wij gaan maaien. Daarmee begon de ellende."

GELD VOOR DE CLUB Hol zegt het met een hele grote lach, die tijdens het gesprek vaak te zien is. Hij voetbalde zelf jaren voor GVVV en schopte het zelfs tot een kort invalbeurtje in het eerste team tijdens een vriendschappelijk toernooi. Als voetballer veroverde hij dus niet de blauwe harten, maar als vrijwilliger des te meer.

Zo werden er niet alleen kleine klusjes gedaan, wedstrijden gefloten en trainingen verzorgd... Nee, de vrijwilliger in hart en nieren deed meer dan dat. Het binnenhalen van geld maakte Hol zich eigen en daardoor hield hij zich bezig met het vinden van sponsoren. ,,Ballensponsors, sponsors voor op de supportersbus, advertenties in de krant en ga zo maar door. Alles om maar aan geld te komen voor de vereniging."

LOOTJES De bak met lootjes wordt door Hol op tafel gezet. ,,Kijk", zegt hij vol trots. ,,Hier kennen mensen mij denk ik ook van. Deze verkoop ik altijd voor de wedstrijd. Ruim 600 op een zaterdag. Vaak hoef ik niet eens wat te zeggen en weten ze al hoe laat het is als ik met het bakje kom aanzetten."

Wat Hol op het moment van het interview nog niet wist, is dat hij zou worden benoemd tot erelid van de vereniging. Een beloning voor zijn jarenlange inzet voor de club waaraan hij zijn hart had verkocht.

IN BELANG VAN Het is waar wat anderen hadden gezegd; Hol kan uren over momenten met/bij de vereniging praten. Van uitjes naar het buitenland tot vrouwen versieren in een horecagelegenheid. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Hol uitstekend bij GVVV past en GVVV bij Hol.

Toch zijn de werkzaamheden van de inmiddels 75-jarige minder geworden. Bewust, vertelt hij. ,,Ik heb gezegd dat ik vanaf 5 maart ermee stop", aldus Hol. ,,Toen werd ik 75 en vond ik het tijd dat een ander meer ging doen. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar in belang van de club. Ik heb ook niet het eeuwige leven hé?"

Loslaten doet Hol de club niet, want nog altijd is zijn takenpakket redelijk groot. Eigenlijk komt hij vrijwel elke dag wel eventjes op de club. ,,Ach, het houdt je jong en je bent lekker bezig. De club voelt als mijn tweede thuis."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten