Timothy to Tokyo (5): Kwartfinale in Salzburg

VEENENDAAL In oktober 2018 liep ik een flinke enkelblessure op, zodanig dat ik vier maanden bezig was met revalidatie. Ongeveer vier weken geleden begon ik weer met meer specifieke karatebelasting in het zwembad. Tussen de lessen 'aquagym voor ouderen' en de uurtjes 'ouder-kind zwemmen' stond ik mijn karate verplaatsing te oefenen.

Van relatief diep tot steeds ondieper water kon ik twee weken geleden de stap naar de dojo maken. Pas een week geleden trainde ik weer met de groep mee en kon ik mijn enkel voor het eerst honderd procent belasten. Dat was voor mij het teken om deel te kunnen nemen aan de Series A van Salzburg afgelopen weekend. 

Bij ieder toernooi is mijn mindset: 'de finale te halen'. Dat doel geeft mij de motivatie en mentale grip om op de dag van de voorrondes iedere partij het maximale uit mezelf te halen. Dit betekende dat mijn enkel flink getest zou worden. Door het aantal deelnemers moest je voor het bereiken van de finale in ieder geval zeven partijen vechten. Met uiteindelijk de finale erbij zijn dat acht partijen. Normaal vecht je op een EK vijf en WK zes partijen (inclusief de finale).

VEEL DEELNEMERS In Salzburg kende mijn klasse -84kg een deelnemersveld van 170 karateka's uit 54 landen afkomstig van alle vijf de continenten. En dan hebben we het over slechts een World Cup (op een WK ligt het aantal deelnemende landen nog hoger). Een deelnemersveld met deze omvang en wereldwijde spreiding zie je maar weinig. Daarmee onderscheidt de karatesport zich met afstand van vele andere (Olympische) sporten.

Uiteindelijk wist ik na vijf gewonnen partijen de kwartfinale te bereiken. Helaas verloor ik deze partij tegen een sterke Iraniër. Omdat hij vervolgens in de halve finale verloor van de Turk Aktas kwam ik niet in aanmerking voor de strijd om het brons (de strijd voor het brons gaat tussen de verliezers van de twee finalisten).

Jammer dat ik mijn rentree op de wedstrijdmat niet heb kunnen afsluiten met een medaillewedstrijd. Desondanks ben ik blij met mijn comeback en dat mijn enkel het zonder problemen heeft gehouden. Met slechts twee karatetrainingen op honderd procent en zonder sparring in vier maanden toch vijf partijen winnen mag ik niet klagen. 

Mijn volgende doel is het EK over vier weken in Guadalajara (Spanje). Ik ga er vanuit dat ik door de bondscoach geselecteerd word.

Tot de volgende keer! Osu.

Timothy Petersen

Timothy Petersen maakt een exclusieve blog/vlog voor VeenendaalseKrant.nl. Daarin neemt de karateka uit Veenendaal de kijker/lezer mee op zijn 'Road to Tokyo', die uiteindelijk moet leiden tot een medaille op de Olympische Spelen van 2020.