• Collectie Timothy Petersen

Timothy to Tokyo (3): De harde realiteit van topsport

VEENENDAAL Het is inmiddels drie weken geleden dat ik het WK na één ronde moest verlaten. Voor mij persoonlijk een zeer teleurstellend resultaat. Het is makkelijk om te zeggen dat zeker gezien de loting er achteraf mooie kansen lagen. Het feit blijft dat met of zonder gescheurde enkelbanden ik het op dat moment niet kon laten zien. Dat is de harde realiteit van topsport.

Omdat ik op de eerste dag van het WK in actie kwam was het nog een lange week in Madrid. Gelukkig ben ik in gezelschap van teamgenoten, coaches en staf waarmee je emoties deelt en uren over de karatesport kunt praten. Daarnaast was dit keer ook mijn gezin in Madrid aanwezig die ik zo nu en dan even kon opzoeken.

PARIJS Bij thuiskomst na een eindtoernooi had ik voorheen een periode van rust. Nu draait in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen het wedstrijdprogramma gewoon door. Eigenlijk zou ik begin december naar China gaan voor de Serie A van Shanghai. Mede op doktersadvies heb ik besloten om China over te slaan en mijn enkel helemaal te laten herstellen. In januari volgend jaar wil ik bij de Premier League van Parijs weer fit op de tatami staan. Het toernooi waar ik mooie herinneringen aan heb met goud in 2006, 2007, 2008 en zilver in 2011 en 2014.

WORKSHOPS Als ik in een (gedwongen) rustperiode zit dan verzorg ik graag karate workshops. De afgelopen tijd heb ik met een aantal leuke groepen bij verschillende dojo's mogen werken. Zoals je kunt zien in de vlog geniet ik daar echt van. Daarbij dragen deze workshops op een bepaalde manier ook bij aan mijn eigen ontwikkeling. De vragen die worden gesteld en de uitleg die ik moet geven, levert mij een steeds breder inzicht op.

Daarom een tip voor iedere trainer/coach: Laat oefeningen in een training door sporters aan elkaar uitleggen en vul aan waar nodig. Dit zal sporters helpen in hun ontwikkeling.

Ik mag de komende tijd nog een paar workshops verzorgen en dan moet ik vooral zelf weer in het zweet.

Tot de volgende keer. Osu!

Timothy Petersen maakt een exclusieve blog/vlog voor VeenendaalseKrant.nl. Daarin neemt de karateka uit Veenendaal de kijker/lezer mee op zijn 'Road to Tokyo', die uiteindelijk moet leiden tot een medaille op de Olympische Spelen van 2020.