Timothy to Tokyo (1): Met brons in Berlijn vol vertrouwen naar Tokyo

VEENENDAAL Welkom op mijn blog Timothy to Tokyo waarin ik je meeneem op mijn weg naar het grootste sportevenement van de wereld, de Olympische Spelen. In 2020 staat karate voor het eerst op het Olympisch programma. Een droom die voor mij en miljoenen karateka's over de hele wereld eindelijk werkelijkheid wordt. Tijdens het verhuizen deze zomer kwam ik een krantenartikel uit 2000 tegen waarin ik als 14-jarig jochie roep op de Spelen van 2004 in Athene te willen staan. Toen al was er sprake van dat karate Olympisch zou worden. Nu op mijn 33ste is het zo ver en is mijn Olympische route begonnen.

Het loodzware kwalificatietraject is vorige week tijdens de Premier League van Berlijn van start gegaan. Een spannend moment omdat er naast de start van de Olympische cyclus nog meer te verdienen was met dit toernooi. Berlijn was het laatste kwalificatietoernooi voor ons als Nederlandse karateka's om een ticket te bemachtigen voor het WK later dit jaar. Daarnaast was Berlijn een kwalificatietoernooi voor het EK in 2019. Hier worden de tickets verdeeld voor het grootste sportevenement van Europa, de Europese Spelen.

VORMDIP Naast het belang van Berlijn op kwalificatie voor andere toernooien was er nog een veel belangrijker punt, namelijk het overwinnen een vormdip waar ik inmiddels al een jaar last van had. Het afgelopen seizoen lukte het mij op geen enkel toernooi om tot een medaillewedstrijd te komen. Met als gevolg dat ik dit jaar het EK misliep. Omdat ik sinds mijn debuut bij de senioren de afgelopen 15 jaar, afgezien van een blessureperiode, ieder jaar wel een of meerdere keren op het podium wist te staan was dit een totaal nieuwe ervaring. 

BESTE VERSIE In Berlijn viel alles weer op zijn plek. Op het juiste moment terwijl de druk enorm was, lukte het om de allerbeste versie van mezelf te vinden. Alle twijfels waar ik het afgelopen jaar mee te maken had, verdwenen op enig moment als sneeuw voor de zon. Met winst op onder meer de als nummer 1 geplaatste karateka Mamayev uit Azerbeidzjan en de huidige Europees Kampioen Martina uit Italië, ging de halve finale tegen de nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioen Araga uit Japan helaas verloren. Een dag later wist ik mij voor de bronzen finale toch weer maximaal op te laden met als resultaat een overtuigende zege tegen de vice-wereldkampioen junioren Da Costa uit Frankrijk. Het brons was binnen! Eindelijk kon ik na mijn laatste medaille (EK brons in 2017) weer op het podium stappen.  

Het is toch apart als je bedenkt dat ik vijf maanden geleden niet goed genoeg zou zijn voor het EK en nu in een deelnemersveld met de mondiale top uiteindelijk de hoogst geplaatste Europeaan, achter Japan en Kazachstan en naast Iran, ben.

WISKUNDIG INZICHT Om het kwalificatietraject voor de OS 2020 te begrijpen, heb je enig wiskundig inzicht nodig. In het reguliere systeem en gedurende het kwalificatietraject zijn er vijf gewichtsklassen (-60kg, -67kg, -75kg, -84kg en +84kg). Tijdens de OS zijn er straks slechts drie gewichtsklassen (-67kg, -75kg en +75kg). In 2020, als de OS-tickets worden verdeeld, worden de klassen -60 en -67 samengevoegd tot de Olympische klasse -67kg, de klasse -75 blijf ook dan de Olympische klasse -75kg en de klassen -84 en +84 worden samengevoegd tot de Olympische klasse +75kg.

Voor iedere Olympische klasse zijn 10 tickets beschikbaar. De eerste vier tickets worden in het voorjaar van 2020 verdeeld. Twee tickets voor de hoogst geplaatste karateka's in zowel de klasse -84kg als +84kg.

OKT Dan volgt er later in 2020 een OKT in de Olympische klassen (voor mij +75). De medaillewinnaars op dit toernooi ontvangen ook een Olympisch ticket. Dat zet de teller op zeven. Japan is als gastland al verzekerd van een ticket dus dat maakt acht.  Over de laatste twee tickets heerst nog enige onduidelijkheid.

LOODZWAAR Waar het op neer komt is dat ik voor een Olympisch ticket in 2020 bij de twee hoogstgeplaatste karateka's op de ranglijst moet staan of een medaille moet winnen op het OKT in het voorjaar van 2020. Ja, je leest goed dat de Olympische strijd uiteindelijk om slechts vijf tickets gaat... Mondiaal! Een loodzware uitdaging die ik vol vertrouwen aan ga.

Ik kom graag in contact met jullie als lezers van mijn blog. Daarom wil ik jullie uitnodigen om reacties of vragen naar mij te sturen. Dit kan door een berichtje te sturen naar info@timothypetersen.nl of via social media:

Facebook: Karateka Timothy Petersen

Instagram: petersen_timothy

Volgende week vertrek ik naar Japan voor de Premier League van Tokyo. In mijn volgende blog blikken we dan terug op mijn avontuur in Japan.

Tot de volgende keer,

OSU!

Timothy Petersen maakt een exclusieve blog/vlog voor VeenendaalseKrant.nl. Daarin neemt de karateka uit Veenendaal de kijker/lezer mee op zijn 'Road to Tokyo', die uiteindelijk moet leiden tot een medaille op de Olympische Spelen van 2020.