• Jeroen van der Veer

Timothy Petersen: 'Olympische plak als doel'

VEENENDAAL Een ernstige hamstringblessure gooide bijna roet in de sportieve carrière van Timothy Petersen, maar de Veenendaler is terug. Na brons op het EK denkt de karateka zelfs al voorzichtig aan de Olympische Spelen. Terwijl Timothy Petersen in zijn kontzak zijn bronzen medaille heeft, ploft de 31-jarige karateka neer op de bank in sportschool LaVita. Hij is hier vrijwel elke dag te vinden en kan er ongestoord zijn gang gaan.

 

Jeroen van der Veer

 

Waar sommigen sporters hun geleverde prestaties showen, werkt Petersen liever in de luwte. Voor hem geen grootspraak. Niet omdat de geboren Veenendaler niet trots is op zijn medaille, maar simpelweg omdat hij op een missie is. Na enkele lange revalidaties bewees de topsporter in het Turkse Kocaeli dat hij weer helemaal terug is. Op het Europese Kampioenschap werd brons gepakt en dat was de bevestiging die Petersen zocht. ,,Dit voelt als goud."

 

Terwijl hij een slok van zijn koffie neemt, wordt Petersen door bezoekers van de sportschool enkele keren gefeliciteerd met zijn prijs. Bijna ongemakkelijk klinkt er vervolgens 'bedankt' en volgt er een gulle lach.

 

Ondanks dat hij het niet zo verwoordt, vindt Petersen de complimenten fijn. In een hoekje pakt hij zijn koffie en het papiertje om het meegeleverde koekje wordt verwijderd. Zonder er bij na te denken volgt een hap. ,,Oh, eigenlijk mag dit helemaal niet. Het traject voor de Olympische Spelen is gestart en vrijwel alles moet in het teken staan van dat toernooi. Dit koekje voegt daar niets aan toe."

 

BLESSURE Het wordt gezegd met een glimlach, maar toch zit er een serieuze ondertoon in. Petersen is op missie en is onbewust al bezig met zijn mogelijke sporthoogtepunt uit zijn leven. In 2020 is karate eindelijk een Olympische sport en dat kan wel eens zijn laatste grote toernooi worden. ,,Daar goud winnen zou schitterend zijn. Of het realistisch is, is een combinatie van beschikken over het juiste niveau en de wil om het te bereiken."

 

MENTAAL STERKER Met dat laatste komt het sowieso wel goed. Petersen lijkt daarover geen twijfel te hebben en dat hij zo zelfverzekerd is, komt door zijn revalidatie bij zijn hamstringblessure in 2014. Daardoor kon hij lang niet sporten en was zelfs zijn sportieve carrière in gevaar. Hier haalde hij, zeker achteraf gezien, zijn kracht van het heden uit. ,,Doordat ik niets anders kon dan doelloos op bed liggen, heb ik mijn scriptie kunnen afronden. Hierdoor heb ik nu een schitterende baan binnen de politie. Daarnaast ben ik mentaal zoveel sterker geworden. Natuurlijk had ik de blessure liever niet gehad, maar ik heb er ondanks de situatie wel het beste van gemaakt."

 

Petersen wijst zijn hamstring aan en laat zien waar de scheur zat. Als hij weer zit, vertelt hij met trots over het afgelopen EK. ,,Door die blessure kon ik lang één trap niet uitvoeren. Op de trainingen lukte het mij gewoon niet meer. Super frustrerend, omdat ik namelijk niet hoog genoeg met mijn been kwam. In Turkije gooide ik hem er opeens uit. Zonder dat ik er bij nadacht. Die trap heeft er mede voor gezorgd dat ik begin deze maand brons won."

 

Fysiek en mentaal zit het dus meer dan goed en hij is nog aan het nagenieten van zijn prestatie. Er zijn veel interviewafspraken en van de week ging hij zelfs op gesprek bij burgemeester Wouter Kolff.

 

SPORTEN EN WERKEN Wie denkt dat het straks rustiger wordt, heeft het mis. De komende periode gaat een rollercoaster worden. ,,In augustus worden mijn vriendin en ik ouders van een meisje. Daarnaast zijn wij van plan om weer naar Veenendaal te verhuizen en ben ik op sportgebied ook nog niet klaar."

 

Een goede baan bij de politie, vader van een kind en topsport beoefenen. Men zou bijna denken dat Petersen tijd te kort komt. ,,Welnee", zegt hij zelfbewust. ,,Ik ben dan wel topsporter, maar ik wil mij ook op maatschappelijk vlak ontwikkelen. Ik ben geen persoon die doelloos achter de Playstation gaat zitten. Zou ik niet eens kunnen, want dan zouden er controllers kapot gaan. Ik kan namelijk niet tegen mij verlies. Nee, laat mij naast het sporten maar gewoon werken."

 

VISITEKAARTJE Het leven als topsporter had Petersen dan ook niet willen missen en van elk moment wordt genoten. De Veenendaler maakte pieken én dalen mee, waarbij het absolute sportieve hoogtepunt nog moet komen. De Olympische Spelen in Tokyo is de stip aan de horizon. ,,Ik maakte wel een grapje over dat koekje, maar straks kan dat echt niet meer. Mijn lijf is mijn visitekaartje en daarom ben ik daar zo nadrukkelijk mee bezig. Het is een soort levensstijl en ik doe het met plezier. Natuurlijk moet ik daardoor ook dingen laten, maar een medaille is mij zoveel meer waard."