• Familie Bouman

Tim Bouman kiest voor zijn gezondheid

VEENENDAAL Het besluit om per direct te stoppen met voetballen viel Veenendaal-speler Tim Bouman zwaar. Toch mag het een wonder genoemd worden dat hij nog tot zijn 28ste actief kon zijn. Vier operaties kreeg hij voor zijn kiezen en er werd zelfs verteld dat hij nooit meer kon lopen. Keer op keer vocht Bouman terug, al kiest hij nu eieren voor zijn geld en stopt hij definitief.

Jeroen van der Veer

De ellende begon op 12-jarige leeftijd, toen Bouman vrij onschuldig zijn teen stootte. Hij bleek gekneusd en daarmee liep hij iets te lang door. Pas na drie maanden kwamen de artsen erachter waarom de pijn nooit wegging en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. ,,Daar lag ik twee weken aan het infuus en vervolgens moest ik acht weken gestrekt thuis liggen. Spierdystrofie bleek de oorzaak en mij werd verteld dat ik alvast een rolstoel kon uitkiezen. Ik zou niet meer kunnen lopen."

HERSTEL Alles deed de toen 12-jarige Bouman zeer en de kracht uit zijn spieren verdween. Wonder boven wonder herstelde hij vrijwel volledig, al bleef de pijn. Waar hij bang voor was, gebeurde toch niet: Bouman kon blijven lopen en voetballen. Op zijn zestiende maakte hij zijn debuut in het eerste van WAVV en via omwegen naar SKV, Veense Boys, Coby Boys en SKV kwam hij begin vorig seizoen bij Veenendaal terecht.

,,Wel met flink wat littekens", lacht Bouman. ,,In de tussentijd heb ik vier operaties aan mijn knie gehad en kreeg ik op mijn 23ste nogmaals spierdystrofie. Door continu keihard te trainen kon ik mijzelf terug het veld op knokken."

OVERGEHAALD Ondanks dat Bouman een halve voorste kruisband en drie scheuren in zijn meniscus heeft, werd hij door Chris Minnebreuker overgehaald om voor Veenendaal te spelen. ,,Het was misschien niet verstandig en toch besloot ik het te doen. Uiteindelijk heb ik vorig jaar slechts één duel gemist en dat was door een schorsing. Natuurlijk had ik na afloop pijn, maar daar beet ik doorheen. Voetbal is en blijft toch mijn spelletje."

Daarom ging de 28-jarige ook dit seizoen door en speelde hij wekelijks op zeven pijnstillers. ,,Nog deed het pijn", blikt Bouman terug. ,,Voor mijzelf had ik al een tijdje besloten in de winterstop te stoppen, maar had dit nog niet aan de groep en club verteld."

KIEZEN Dat deed de verdediger pas na het gewonnen duel tegen Lienden, waarin Bouman negentig minuten binnen de lijnen stond. ,,Raar hoor, als je weet dat het je laatste duel is als voetballer. Op het eind heb ik verteld dat ik ermee stop en iedereen was verbaasd. Ikzelf kan het ook nog moeilijk geloven dat ik nu officieel geen voetballer meer ben. Toch moet ik mijn handjes dichtknijpen dat ik nog kan lopen en nog enkele jaren van het spelletje heb mogen genieten. Helaas was het een korte periode bij deze club, maar ik moet voor mijn gezondheid kiezen."

PATRICK VAN LOO Waar Bouman geen vrije keuze had om te stoppen, had Patrick van Loo dit wel. De selectiespeler van Veenendaal heeft een te drukke baan om zijn werkzaamheden te combineren met voetballen en daarom stopt de 27-jarige per direct. ,,Ik kies voor mijn gezinnetje. Alleen maar werken en voetballen is geen doen."