• Koen van Weel
  • Veenendaal-Veenendaal

Thuisrijder Martijn Budding wil aanvallen in Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL Martijn Budding rijdt dit jaar voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal. Voor de 21-jarige renner van Roompot-Nederlandse Loterij is het de eerste keer dat hij als prof aan de start staat. De jonge renner uit de Veenendaalse wijk Petenbos wist deze winter de overstap te maken van de opleidingsploeg Rabobank naar de profploeg van Roompot. Dit jaar krijgt Budding eindelijk de kans om op de fiets naar de start van Veenendaal-Veenendaal te gaan.

Het is ook voor het eerst dat Budding in zijn eigen dorp aan de start staat, de afgelopen jaren werd de koers steevast in Arnhem op gang geschoten. ,,Ik kan mooi eens op de fiets naar de start van een grote wedstrijd. Het is fantastisch dat de koers weer in Veenendaal start. Ik denk dat het ook voor de koers erg mooi is, er hangt toch een hele geschiedenis aan en je merkte dat mensen het nog heel lang over Veenendaal-Veenendaal hadden in plaats van de andere namen."

STAP GEMAAKT Sinds deze winter is Martijn Budding prof bij de Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij. Vorig jaar won hij de Ronde van Limburg en dit jaar stond hij aan de start van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. In Veenendaal was zijn beste resultaat 26e in 2016. In de editie van 2017 hoopt hij opnieuw een stap te maken richting een topnotering in zijn thuiskoers. ,,Die wedstrijden bij de profs hebben mij zeker hard gemaakt. Ik heb weer een stap gemaakt en ben weer een stukje beter dan voorgaande jaren. Veenendaal-Veenendaal is een wedstrijd waar ik voorgaande jaren ook heb gereden dus daar kan ik mijzelf mooi vergelijken met hoe goed ik in vorige edities was."

WAAIERS Toch is de koers behoorlijk veranderd, de start is weer terug in Veenendaal en ook de dijk naar Kesteren zit in deze editie. ,,Het kan best zijn dat we op die dijk nog waaiers gaan zien. Als de wind goed staat kan het best gebeuren dat het peloton daar uit elkaar wordt gereden", aldus Martijn Budding over de vernieuwde route.

ZWAARTEPUNT Nadat de koers op de Markt van Veenendaal van start gaat trekt het peloton richting de Posbank. Vanaf daar rijdt het peloton door Arnhem om de Rijn over te steken en via de dijken richting Kesteren te rijden. Na de Rijnburg komt het peloton drie keer over de streep op de Kerkewijk in Veenendaal en zal er de vierde keer gesprint worden om de zege. ,,Het zwaartepunt ligt in Rhenen, waar met de Grebbeberg, het Paardenveld en de Defensieweg nog een aantal mooie klimmetjes worden gereden. Het zou mooi zijn om op dat moment in de aanval te zitten."

ANDERS KOERSEN Nu Budding als prof aan de start staat gaat er wel het een en ander veranderen. ,,Voorgaande jaren was dit een koers waar je echt in kon vliegen en je gang kon gaan. Nu wordt er toch meer van ons verwacht. We moeten met een mooi plan aan de start staan en er als ploeg alles aan doen om een goede uitslag te rijden."

Volgens Budding is het plan van Roompot-Nederlandse Loterij altijd duidelijk. ,,Wij willen als ploeg de koers hard maken door aanvallend te rijden, dat maakt het ook wel mooi om voor deze ploeg te rijden. Het zou mooi zijn als ik dat in Veenendaal kan laten zien."

STERK DEELNEMERSVELD Budding en zijn ploeg starten als een van de pro-continentale formaties in Veenendaal-Veenendaal. Naast Roompot-Nederlandse Loterij start ook de Nederlandse WorldTour-ploeg Team LottoNL-Jumbo in Veenendaal. Zij zijn niet de enige profploegen, de organisatie heeft een aantal WorldTour-ploegen weten vast te leggen en spreekt over het sterkste deelnemersveld in jaren.