• Tanja de Groot

Sportvrouw van het Jaar vertrekt bij Hang-On

VEENENDAAL Het waren merkwaardige weken voor Bo de Groot. De Sportvrouw van het Jaar bij het afgelopen Sportgala is vertrokken bij het Veenendaalse Hang-On en dat gebeurde net op het moment dat het WK voor de deur stond. Inmiddels traint ze bij Survival Team Ede en is de survival- en obstaclefanaat strijdlustig. ,,De periode heeft flink wat met mij gedaan, maar ik ga door. Inmiddels ben ik volgens de klassering de beste vrouw in mijn sport op de korte afstand."

Jeroen van der Veer

De 18-jarige bekent dat ze in zak en as zat. De breuk met Hang-On kwam aan als een mokerslag. Jaren was ze actief bij de succesvolle coach Erik de Heer, maar de chemie bleek verdwenen. ,,Bo wilde zich niet houden aan de regels van Hang-On en kwam afspraken over de clubkleding niet na'', zegt trainer Erik de Heer. Meerdere onderlinge gesprekken hadden volgens hem niet het gewenste resultaat. ,,Uiteindelijk is er wederzijds gekozen voor een time-out periode waarin Bo zou gaan kijken wat ze nu wil."

WK-VOORBEREIDING In die periode vond Bo de Groot tijdelijke onderdak bij Survival Groep Ede. ,,Ik werd weggestuurd bij Hang-On en kan mij niet vinden in het woordje wederzijds. Doordat er wedstrijden en het wereldkampioenschap op het programma stonden, moest ik toch trainen. Twee maanden niets doen was geen optie. Gelukkig gaf Ede mij die kans." Tijdens wedstrijden in die periode droeg Bo de Groot het tenue van Survival Groep Ede en dat was volgens De Heer niet de afspraak. ,,Daarnaast was Bo buiten de club om bezig met haar eigen sponsoring en pr richting het WK in Canada. Zij heeft er toen voor gekozen om dit niet gezamenlijk met de atleten van Hang On te doen."

De Groot ontkent die lezing van De Heer. ,,Ik trainde bij Ede en dan zou het toch raar zijn als ik in Hang-On kleding zou lopen? De kans om aan te geven of ik weer in Veenendaal wilde trainen heb ik nooit gekregen. Ik was niet meer welkom en mocht niet eens afscheid nemen. Dit omdat ik al een tijdje weg was."

Hierdoor is de sportster nu actief in Ede en schitterde ze tijdens het wereldkampioenschap in Canada. Ze behaalde een vijfde plaats in haar age group 18-24 en daar is ze maar wat blij mee. ,,Het was mijn eerste keer bij de senioren. Dan is een vijfde plaats zeker niet slecht. Tijdens de wedstrijd kreeg ik ook nog een blessure, maar ik ging door."

TOEKOMST Beiden willen zich nu alleen nog richten op de toekomst. De Heer: ,,We hebben Bo altijd alle kansen gegeven en haar met plezier begeleid. Het is jammer dat ze zich niet wilde conformeren aan ons beleid.'' Ook De Groot wil zich weer richten op haar prestaties, die dit seizoen goed zijn. Volgens het klassement gaat de Veenendaalse aan de leiding in de korte afstand survival. ,,Ik heb al diverse keren op het podium gestaan en dat terwijl ik één van de jongsten in mijn klasse ben. Ik ben het dus nog altijd niet verleerd." Terug naar Hang-On ziet zij zichzelf niet meer gaan. ,,Ik voel mij nu gewaardeerd en hier ben ik meer dan alleen de sporter Bo de Groot. Jammer dat het zo is gelopen en ik mis mijn teamgenootjes, maar het is niet anders. Ik wil het achter mij laten."