• Vincent Jannink/ANP

Snelheidsduivel Van Baarle is Nederlands kampioen

VEENENDAAL Dylan van Baarle is woensdag Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Het is voor het eerst dat de inwoner van Veenendaal zich Nederlands kampioen mag noemen. Met een tijd van 1.02,34 was hij op de 52 kilometer lange weg de snelste van allemaal en liet Van Baarle Niki Terpstra op 30 seconden achterstand. Nummer drie Wilco Kelderman volgde op 1.03. ,,Of ik verrast ben? Ik had dit niet verwacht, maar wist wel dat het erin zit'', reageert Van Baarle.

Jeroen van der Veer

De inwoner van Veenendaal rijdt sinds kort voor het grote Sky en met deze ploeg hoopte hij de volgende stap te kunnen maken bij onder andere het tijdrijden. Dit zei hij in september tegen de VeenendaalseKrant en in Bergen op Zoom liet hij zien een enorm talent te zijn. 

SUPERMATERIAAL Van Baarle hoopt dat de titel het laatste zetje is dat de ploegleiding van Sky nodig heeft om hem te selecteren voor de Tour de France. ,,Ik ben een paar dagen eerder teruggekomen van onze hoogtestage om hier te kunnen starten. De ploeg had liever dat ik bleef. Ik hoop dat dit resultaat de doorslag geeft'', vertelde Van Baarle, die dit jaar in tijdritten als zevende (Ruta del Sol), zestiende (Parijs-Nice) en vijftiende (proloog Dauphiné) eindigde. ,,Ik heb er vier, vijf jaar voor gevochten om mijn tijdrit te onderhouden. Nu heb ik ook supermateriaal.''

DUMOULIN De afwezigheid van titelverdediger Tom Dumoulin, die de Tourvoorbereiding voorrang gaf, had Van Baarle extra gemotiveerd. Hij wist dat er iets te halen was in Bergen op Zoom, waar favoriet Jos van Emden faalde met de vijfde plaats. ,,Tom is wereldklasse. Ik ga nu niet zeggen dat ik hem ook geklopt had'', zei de Veenendaler, die een tegenvallend voorjaar kende. Noch in de Ronde van Vlaanderen, noch in Parijs-Roubaix - zijn terrein toch - finishte hij bij de eerste tien. ,,Ik werk met kleine stapjes omhoog, maar het viel wat tegen. Deze overwinning maakt veel goed.''

Van Baarle eindigde bij twee eerdere deelnames als negende (2014) en vijfde (2015). Wel pakte hij in 2013 de titel bij de beloften.