• Hoofcoach Steven Brink verheugt zich op het zaalseizoen.

    BDUmedia

SKF leert van het verleden

VEENENDAAL Na de 19-24 overwinning op KIOS kunnen de korfbalmannen en vrouwen van SKF zich opmaken voor het zaalseizoen. Het koude veld wordt vaarwel gezegd en de Veenendalers mogen in de hallen proberen aan te haken bij de topploegen. Een mooie uitdaging, waar coach Steven Brink niet voor wegloopt. ,,De ervaring van vorig seizoen nemen wij mee in onze rugtas."

Jeroen van der Veer

In de korfbalwereld heeft het zaalseizoen toch altijd iets speciaals. Het publiek zit dichter op het veld, de sfeer is daardoor beter en het spelletje wordt sneller gespeeld. Daarom is Brink maar wat blij dat het weer naar binnen mag. Toch kan de coach terugkijken op een prima buitenseizoen en mengde SKF zich in de top van de competitie.

BREDE SELECTIE Dat dit gebeurde heeft te maken met de kracht van de selectie. De groep waarover Brink beschikt is groot en daardoor moet hij wekelijks keuzes maken. ,,Voorheen wist iedereen welke acht er zouden starten, maar dat is nu anders. We hebben veel spelers die capabel genoeg zijn om de wedstrijden te spelen. Hierdoor kon ik ook veel wisselen en konden we het opvangen als een speler afwezig was."

Want dat de groep over uitstekende korfballers beschikt, is in de buitenlucht wel duidelijk geworden. Natuurlijk werd Daniel van Munster gemist in verband met een blessure, maar zijn vervanger deed het uitstekend. ,,Als ik toch twee namen moet benoemen die mij positief opvielen, dan zijn dat Björn Hubers en Carly Matser. Bjorn was verdedigend enorm stabiel en Carly was in veel wedstrijden scherp in de afronding. Maar goed, overall gezien speelden iedereen behoorlijk tot goed."

VERLIES MET EEN PUNT Door de grote groep werden veel wedstrijden aan het begin van dit seizoen gewonnen in de tweede helft. Zat de tegenstander er doorheen, dan kon SKF gas bijgeven. ,,Conditioneel zijn wij sterk. Mede hierdoor is ons winstpunt dat we tegen de mindere tegenstanders nu gewoon wonnen. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Tegen de twee topploegen waren we dichtbij, maar verlies je met één punt verschil. Dat moet na het zaalseizoen beter."

TOP VIER Maar eerst gaat de focus op de wedstrijden in de zaal. Waar SKF vorig seizoen uiteindelijk moest strijden om niet te degraderen, hoopt en denkt Brink dit seizoen uit de zorgen te blijven. De groep is een jaar ouder, de selectie is breder en daarnaast heeft het geleerd van het verleden. Brink: ,,Het liep toen niet zoals iedereen had gehoopt en we moesten zelfs een beslissingswedstrijd spelen. Dat zie ik nu niet gebeuren, als we tenminste als één selectie spelen. Dus niet met de acht op dat moment basisspelers, maar met de gehele groep. We, en vooral ik, moeten goed blijven communiceren en zorgen dat de neuzen dezelfde kant opblijven."

Gebeurt dat, dan verwacht de coach dat SKF in het linkerrijtje komt. Het woord kampioenschap wordt daarbij niet genoemd, maar bij de eerste vier komen moet toch mogelijk zijn. ,,Ik ben nog wat voorzichtig, omdat je eigenlijk pas echt een doelstelling kunt formuleren als je de ploegen allemaal een keer hebt gehad."