• Jeroen van der Veer

'SKF is het Ajax van het tafeltennis'

VEENENDAAL Dat Dicky de Jong zijn talenten bij SKF alles gunt, wordt duidelijk als de dertiger vertelt over zijn toekomst bij de Veenendaalse tafeltennisclub. Hij stapt uit het eerste mannenteam, om op die manier zich nog meer bezig te kunnen houden met de pupillen op de vereniging. Op vrijwillige basis is de inwoner van Arnhem trainer/coach bij SKF. ,,Deze club is het Ajax van de tafeltenniswereld."

Jeroen van der Veer

Een gewaagde uitspraak, die Dicky de Jong zonder blikken of blozen uitspreekt. Inmiddels is hij al een jaartje of tien actief bij de Veenendaalse tafeltennisvereniging en behoort inmiddels tot het meubilair van de club. ,,Dit is bijna mijn tweede huis", lacht de talentencoach.

INVALTRAINING Toch had niemand vroeger kunnen denken dat De Jong deze rol zou vervullen. Natuurlijk sloeg hij graag een balletje en was het op een hoog niveau, maar spelers begeleiden? ,,Haha, nee. Als iemand dit twintig jaar geleden had gezegd, dan had ik hem uitgelachen", aldus de 35-jarige. ,,Het begon een keer met een invaltraining en toen vroegen die kids of ik de volgende keer weer kwam. Tja, zeg dan maar eens nee."

ADHD De fanatiekeling groeide in zijn rol en steeds meer kinderen vroegen training bij De Jong. Het kost veel vrije tijd, maar dat stopt hij maar wat graag in de toekomstige eerste teamspelers. ,,Door het werk in het onderwijs, had ik veel tijd en kan ik alles flexibel indelen. Vrijwilligerswerk geeft mij veel energie, dus ik doe het altijd met enthousiasme. Ik vond het steeds leuker worden en daarom doe ik nu ook nog begeleiding ernaast."

Zo is hij naast trainer ook begeleider/coach van een enkeling. ,,Dat kan helaas niet bij iedereen. Daarom heb ik vaak contact met alle coaches en samen bespreken we waar we op trainen. Als ik dan bijvoorbeeld aan tien spelers training geef, let ik bij iedereen op een ander onderdeel. Ik heb een soort ADHD en dat werkt in mijn voordeel. Ik kan meerdere dingen tegelijk doen."

BAKJE NASI Nu ook de stap is gezet om zich bij een talententeam te voegen, neemt De Jong tijdelijk afscheid van Heren 1. Een lastige keuze, maar de liefhebber doet het graag. ,,Persoonlijk ging ik altijd voor het hoogst haalbare en dat is gelukt. Door deze beslissing kan ik meer tijd in de talenten steken. Of voor mij de sportieve uitdaging weggaat? Nee, want ik kan door dit besluit minder trainen en dat heb ik wel nodig om zelf hoog te kunnen spelen. Ik ben geen Lionel Messi, die van zichzelf een natuurtalent is."

Door de keuze zal het bakje nasi vaker dan hem lief is meegenomen moeten worden vanuit Arnhem naar Veenendaal.

RACEN ,,Natuurlijk ga ik ook wel eens met tegenzin naar SKF toe. Het zou onmenselijk zijn als dit niet het geval was. Vanuit mijn werk direct racen en op de club weer een kant en klaar maaltijd opwarmen. Toch verandert mijn humeur vaak alweer snel. Die smily en gretigheid bij die gasten is het dubbel en dwars waard."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten