• Peter van Veen

'Sentiment telt bij deze derby niet'

VEENENDAAL Je hebt ze overal; 'de burenruzies'. In Spakenburg heb je misschien wel de allergrootste met Spakenburg tegen buurman IJsselmeervogels en ook in Veenendaal kan een gigantische derby met GVVV en DOVO in de toekomst weer tot de mogelijkheden behoren. Laatstgenoemde is echter toekomstmuziek en daarom is de wedstrijd tussen Veenendaal en SVP de enige clash in de gemeente tussen letterlijke buren.

 

Jeroen van der Veer

 

Aanstaande zaterdag is het zo ver, als Veenendaal om half drie buurman Panter op eigen veld ontvangt. De twee clubs uit de derde klasse delen hetzelfde gebouw voor de kantine, alleen wordt deze gescheiden met een simpele muur. Het zal daarom geen echte 'burenruzie' worden, denkt Veenendaal trainer Chris Minnebreuker: ,,Er heerst geen haat en nijd tussen beide verenigingen. Natuurlijk wil je zo'n wedstrijd erg graag winnen, maar het is niet zo als de andere derby's in het land. Dat komt misschien ook omdat we slechts in de derde klasse spelen. Speel je op een hoger niveau, dan is het vaak al anders."

 

De woorden kan Panter-trainer Henne Taboas beamen, al moet hij wel eerlijk bekennen dat hij al nerveus is. ,,Wedstrijden tegen Veenendaal zijn altijd speciaal. Het wordt vooral een prestigestrijd, met daarbij enorme belangen. Beide clubs staan er niet goed voor in de derde klasse en moeten deze wedstrijd winnen. Dat maakt dit duel nog interessanter."

 

De strijd gaat een weerzien worden van twee bekenden van elkaar. Minnebreuker was in het verleden trainer van de Panter en Tabaos was toentertijd zijn aanvoerder. ,,Nog een reden om te willen winnen", lacht Tabaos. ,,Ach, voor mij telt sentiment zaterdag niet", countert Minnebreuker. ,,Er is in deze fase maar één ding dat telt en dat is winnen. Of dat nou tegen mijn oude aanvoerder is of niet."

 

De toon is al ver voor de wedstrijd gezet. Zo wordt er buiten het veld al voorzichtig een psychologisch spelletje gespeeld: ,,Aron de Kaste, aanvaller van hen, kom ik vaak tegen op mijn werk. Die ga ik wel even bellen. Gewoon even wat plaagstootjes uitdelen. Dat is het mooie van deze wedstrijd; een beetje het vuurtje opstoken."

 

Tabaos kan er wel om lachen, maar hij richt zich liever op zijn eigen ploeg: ,,Wij moeten de mouwen opstropen en knokken. Ik hoef mijn spelers echt niet te motiveren voor deze wedstrijd. Die kijken er, net als ik, echt naar uit."

 

Beide teams zullen geen geheimen voor elkaar hebben, verwacht Taboas: ,,De jongens kennen elkaar en de trainers kennen de speelstijlen. Het zal een schaakspel gaan worden, waarbij de vorm van de dag bepalend is."

 

Als Minnebreuker gevraagd wordt om een voorspelling, is de oefenmeester helder. ,,Wij winnen zaterdag. In mijn team zitten spelers die altijd kunnen scoren en daarom denk ik aan een 3-1 einduitslag." Bij het horen van de voorspelling van zijn collega, kan Taboas nauwelijks zijn lach inhouden. ,,Schrijf maar op dat hij gek is", aldus de Panter-trainer met een knipoog. ,,Het wordt een duel die wij met 1-2 naar ons toetrekken."