• Jeroen van den Berg

Schinkel eindelijk op zijn plek bij DOVO

VEENENDAAL Het ging met vallen en opstaan, maar Ben Schinkel zit volgend seizoen eindelijk op de plek waar hij al zo lang wilde zijn. De 50-jarige DOVO-man in hart en nieren wordt de rechterhand van de nieuwe hoofdtrainer Gert Kruys en daar is hij maar wat blij mee. ,,Ik ben nou eenmaal een betere knecht dan een kapitein."

Jeroen van der Veer

Toch is Schinkel nuchter en vindt hij de aandacht rondom zijn persoon eigenlijk  maar niets. Het moet volgens eigen zeggen om 'zijn' DOVO gaan en niet om de persoon Ben Schinkel. ,,Deze aandacht is wel leuk en het doet mij ook wel wat, maar het draait om de club. Volgend jaar ben ik slechts een onderdeel van het eerste elftal. We moeten het met z'n allen ook niet groter maken dan dat het is."

CLUBBELANG Het is typerend voor Ben Schinkel. De typische 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'-mentaliteit overheerst altijd bij de Veenendaler en dat zal ook nooit veranderen. ,,Je moet niet vergeten dat wij een amateurvereniging zijn. Hier voetballen spelers omdat ze het leuk vinden en als onderdeel van de staf moet je zorgen dat ze plezier hebben. Pas dan kan je als groep echt presteren. Natuurlijk krijgen ze er leuk voor betaald, maar er wordt wel eens vergeten dat ze naast die uren arbeid op het veld, ook nog eens een fulltime baan hebben."

Even leek het er op dat Schinkel dit seizoen al assistent werd van de hoofdklasser, maar hij besloot zelf om geen derde wiel aan de wagen te zijn. Schinkel nam afstand van het duo Kraay/Peters en dat was een beslissing die hij maakte met het hart. ,,Dat vond ik voor de club het beste. Natuurlijk wil ik assistent zijn bij DOVO, maar er zat één man te veel op de bank. Dan moet je realistisch zijn en in het belang van de vereniging denken. Ik heb liever dat ze goed zonder mij presteren, dan dat het slecht gaat en ik wel een onderdeel ben. Clubbelang; daar draait het om."

Verdwijnen bij DOVO deed Schinkel niet, want hij pakte binnen de vereniging meerdere taken op. Wachtend op die ene kans, die nu is gekomen. ,,Natuurlijk hoorde ik links en rechts dat ik wel eens assistent kon gaan worden, als Kraay weg zou gaan. Ikzelf heb mij echter nooit aangeboden. Toen Kruys aangesteld werd, en ik de vraag kreeg of ik assistent wilde worden, vond ik dat erg leuk. Met vallen en opstaan heb ik toch bereikt waar ik op hoopte."

HOGER NIVEAU Volgend seizoen zal hij daardoor weer de helpende hand van een oefenmeester zijn, waarbij hij hoopt dat dit in de topklasse kan. ,,Maar we moeten ook realistisch zijn", benadrukt Schinkel. ,,We roepen al sinds de invoering van de topklasse dat we daarbij horen. Maar hebben we er al ingezeten? Volgens mij niet en dus hoor je er ook niet bij. Simpel zat. Je moet het ook niet mooier maken dan dat het is. Maar het kan dit seizoen nog altijd", relativeert Schinkel meteen. ,,We staan niet zo gek ver achter de play-off plekken en dus is nog alles mogelijk. Want laat het duidelijk zijn, ook ik wil dat onze club zo hoog mogelijk speelt."