• De kampioenen met links achterin trainer Jeroen Westenbrink.

    André van Zadelhoff

Samenwerking VZC en Polar Bears schot in de roos

VEENENDAAL De jeugd heeft de toekomst en dat is bij VZC niet anders. De waterpoloclub moet het al jaren hebben van zijn eigen talenten en om deze naar een hoger niveau te krijgen is een samenwerking aangegaan met Polar Bears uit Ede. De twee verenigingen hebben een talenten-ontwikkelingsplan opgesteld en daarvan lijkt het nu al de vruchten te plukken. Zo werd VZC/Polar Bears CJ1 afgelopen weekend Nederlands kampioen door twee overwinningen op ZV De Zaan.

Jeroen van der Veer

Het zijn allemaal pubers die op een missie zijn. Jongens, niet ouder dan vijftien jaar, die hiervoor nog amper met elkaar samen hebben gespeeld, maar dit seizoen een niet te stoppen machine zijn. Flink wat trainingsuren zijn gebruikt om een onverslaanbare formatie te formeren en dat is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het Veenendaalse VZC en het Edese Polar Bears. Een constructie die niet zomaar is bedacht.

CONSTRUCTIE Het badwater is schaars. Niet alleen in Veenendaal, maar ook in Ede. Om op een zo'n efficiënt mogelijke manier met de middelen om te gaan, sloegen de twee verenigingen de handen ineen. ,,Door de beste spelers bij elkaar te zetten, bied je de mogelijkheid aan de spelers om zichzelf nog meer te ontwikkelen", aldus Jeroen Westenbrink, die een van de trainers is bij het combinatieteam. ,,We zijn daar dit seizoen mee begonnen en zijn zeer tevreden. Volgend jaar gaan we dit met minimaal vier teams doen."

Het idee kwam tot stand toen VZC merkte dat het in bepaalde lichtingen twee groepen zag; spelers die naar de top willen en recreanten. ,,Dat bleek bij Polar Bears ook zo en toen zijn we gaan spreken met elkaar", blikt Westenbrink terug. ,,Hierdoor zijn we gaan nadenken met elkaar en zijn we tot deze constructie gekomen."

ONTWIKKELING Het was in het begin flink puzzelen, maar de stukjes vielen al snel in elkaar. Hierdoor werd er gemiddeld drie keer per week in Veenendaal getraind en één keer in Ede. ,,Maar", wil Westenbrink benadrukken. ,,Sommigen trainden ook al bij de selectie mee en waren dus nog meer uur in het bad aanwezig."

De jongens kenden elkaar niet en vormden desondanks al snel een eenheid, merkte ook Westenbrink. ,,Het zijn dan wel pubers, maar ze hebben hetzelfde doel. Zo hoog mogelijk waterpoloën. Al snel was het een eenheid en zag je het niveau wekelijks omhoog gaan. De landstitel is daarvan een mooi resultaat, al vinden wij de ontwikkeling van die gasten net zo belangrijk."

Zoals gezegd was dit seizoen voor het eerst dat beide grootmachten uit Veenendaal en Ede samenwerkten en het krijgt een vervolg. Zo zullen er volgend seizoen meer teams samengevoegd worden en dat allemaal met één doel; de mogelijkheid bieden voor talenten om zich te ontwikkelen. ,,Dit doen we natuurlijk allemaal voor de kids en voor het waterpolo in Nederland, maar ook de verenigingen plukken hier de vruchten straks van. Wij smijten niet met geld en willen 75 procent eigen jeugd in de selectie hebben liggen. Op deze manier werk je daar op een goede manier aan."