• Sam Kunz wil zich in Eindhoven ontwikkelen.

    Tom ten Wolde

Sam Kunz wil droom waarmaken

VEENENDAAL Dromen van waterpoloën in het buitenland doet Sam Kunz al voorzichtig en dit lijkt met het jaar realistischer te worden. De speler van VZC is slechts 16 jaar, speelt al vast in het eerste team en zit nu ook bij een speciale selectie van de bond, die spelers klaarstoomt voor een Olympische droom.

Jeroen van der Veer

De Veenendaler moet er veel voor laten, maar dit doet hij met liefde. Sinds dit seizoen is de KNZB begonnen met een programma voor spelers in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar en zij worden opgeleid tot Olympische sporter. In totaal nemen 19 jongens deel en na de selectieperiode werd Kunz ook geselecteerd. Hierdoor zit hij nu intern in Eindhoven en komt hij alleen in het weekend terug in Veenendaal om zijn wedstrijden bij VZC te spelen.

STUDIE ,,Het was wel wennen", zegt de 16-jarige na een pittige training. ,,We liggen zo'n tien keer per week in het bad en doen ook nog krachttraining. Flink aanpoten dus."

Toch hoort niemand Kunz klagen. De bewuste keuze die hij aan het begin van dit seizoen maakte, bleek een goede. Nadat hij zijn diploma behaalde, zocht hij een opleiding waar Kunz sporten en leren kon combineren. De KNZB kwam precies op het juiste moment, glundert hij: ,,Hier in Eindhoven volg ik nu een MBO-opleiding en kan ik sporten. De school houdt daarbij rekening met mijn zware programma en soms mag ik opdrachten later inleveren."

AANGRIJPEN Dit alles doet de tiener om zijn droom waar te maken. Het lijkt hem enorm gaaf om in het buitenland actief te zijn als waterpolo-speler, maar het besef is er ook dat hij nog veel moet leren. ,,Eigenlijk moet bij mij alles nog beter", is de Veenendaler kritisch. ,,Ik ben nog lang niet op dat niveau, maar het is wel een droom om buiten Nederland actief te zijn."

In Eindhoven werkt hij samen met talentvolle spelers aan zijn ontwikkeling en voelt hij zich er inmiddels helemaal thuis. Samen met zijn teamgenoten slaapt Kunz op een topsportcampus en eten ze gezamenlijk. ,,Mijn dagen zijn vrijwel allemaal hetzelfde; slapen, sporten, studie, eten en weer slapen. Ik weet dat het leven van een tiener er vaak anders uitziet, maar dat hoeft van mij niet. Ik wil de top bereiken en ik besef mij goed dat dit ervoor nodig is. Deze kans moet ik aangrijpen en benutten."

GROEPSPROCES Mede door zijn broer Max en vader Marco is Sam Kunz van het spelletje gaan houden en reist hij met alle liefde elke vrijdagavond naar Veenendaal. ,,Na de trainingen in Eindhoven ga ik naar huis en speel ik zaterdags bij VZC. Trainen doe ik dus niet met de groep, wat soms best lastig is. Helemaal nu we een nieuwe coach hebben. Gelukkig appt hij mij vaak door wat er getraind is en kan ik mij daarop instellen."

Ondanks dat de 16-jarige de groepstrainingen mist, maakt hij veel minuten in het eerste team van de eersteklasser. ,,Voor mijn leeftijd is dat goed, maar het is in de toekomst niet het niveau waarop ik hoop te acteren. Maar hé, wie kan op zijn zestiende zeggen dat hij in een eerste team speelt?"