• Robert Pleizier -hier met een jeugdteam- wil VCV weer sterk maken.

    Pim Waslander - Pims Pictures

Robert Pleizier gelooft in het proces bij VCV

VEENENDAAL Met Robert Pleizier als hoofdcoach van VCV moet er een nieuwe wind gaan waaien bij de volleybalvereniging uit Veenendaal. De clubman in hart en nieren neemt het stokje over van Hans Seubring en wil stapsgewijs kijken wat er mogelijk is. Na de degradatie naar de eerste divisie moet VCV opnieuw gaan bouwen en dat is nou juist de uitdaging die de Veenendaler zo mooi vindt. ,,De focus moet op het proces gericht zijn; in plaats van op het resultaat."

Jeroen van der Veer

De vraag van Hugo Rijken om voorzichtig na te denken over het hoofdtrainerschap kwam voor de 32-jarige Pleizier niet helemaal onverwachts. De jongen van de club was sinds afgelopen seizoen weer teruggekeerd om de jeugd een impuls te geven en daardoor was hij al nauw bij de vereniging betrokken. Het is en blijft zijn clubje en daarom was Pleizier er ook vrij snel uit. ,,Er ligt een mooie uitdaging en ik denk dat ik met mijn visie iets kan betekenen voor VCV."

BEWUSTWORDING Met veelal talenten gaat VCV het avontuur samen met Pleizier aan. Enkele ervaren spelers vetrokken en nieuwe spelers aantrekken bleek niet eenvoudig. Daarvoor kwam VCV simpelweg te laat in actie. ,,Maar", zegt de Veenendaler terecht. ,,Veel spelers van vorig seizoen hebben gewoon topdivisie in de benen. Dat wordt vergeten. Dat is ook ervaring, ondanks dat ze jong zijn. Die bewustwording moet er gaan komen en daarmee gaan we aan de slag."

GROEPSPROCES Het mentale aspect vindt Pleizier dan ook erg belangrijk. Individuele spelers beter maken, om zo het groepsproces te verbeteren. ,,Er moet nieuwe energie komen, dat is wel duidelijk. De spelers moeten beseffen dat ze echt goed kunnen volleyballen en het familiegevoel van VCV moet groter worden. Met z'n allen moeten we het proces in en dan zien we daarna wat de uitkomst is."

WIJ-GEVOEL Zoals gezegd gingen er ervaren krachten verloren en daarom is Pleizier gaan zoeken. Buiten de vereniging, maar ook intern. ,,Ik heb het voordeel dat ik hier in de jeugd actief ben. We hebben veel talent, maar moeten onze ogen niet sluiten voor anderen. Zo hebben wij een middenman nodig en een spelverdeler. In het derde -waarin veel clubmensen spelen- zijn deze aanwezig. Misschien moet ik eens met hen gaan praten. Dit kan ook bijdragen aan het stukje 'wij-gevoel' dat er steeds meer komt bij VCV; met z'n allen de vereniging sterk maken."

PROCES Een uitdaging, dat is het en dat beseft Pleizier maar al te goed. Toch stapt hij vol vertrouwen het avontuur in. ,,Er is hier veel mogelijk, dat weet ik zeker. Natuurlijk is onze ambitie om de top te halen, maar we moeten gaan ontdekken of dat realistisch is. Daar kom je op één manier achter; door het geleidelijk aan te proberen te bereiken. Nogmaals; het proces ernaartoe is het belangrijkste. Wij willen dat het publiek weer met plezier naar ons kijkt, dat de spelers blijven groeien. Individueel, maar ook in teamverband. Lukt dat, dan kan dit proces een hele mooie worden.

De voorbereiding start in juli weer. Op 21 september staat het eerste competitieduel op het programma en op 14 september start de eerste ronde van de bekercompetitie.