• Organisatie PrattenburgRun

PrattenburgRun voor jong en oud

VEENENDAAL Starten en finishen op een prachtige locatie die de naam Prattenburg draagt en ook nog eens een dienst bewijzen aan de bosrijke omgeving. Het zijn twee redenen waarom de organisatie denkt dat men letterlijk en figuurlijk warm loopt voor de vierde PrattenburgRun van 7 oktober.

Jeroen van der Veer

Prattenburg is een particulier landgoed van ruim 430 hectare in de gemeente Rhenen en Veenendaal en is sinds 1694 het eigendom van de familie Van Asch van Wijck. Toen de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg in contact kwam met een van de vele loopgroepen die actief zijn in het bos, kwam er een idee om de handen ineen te slaan.

GOED DOEL Uiteindelijk sloot de stichting een samenwerking met drie Veenendaalse hardloopverenigingen: de Veenendaalse Atletiek Vereniging, Recreatie Lopers Veenendaal en Loopgroep Veenendaal. ,,Wij willen het bos mooi houden en zij willen het gebruiken voor hun hardlooprondes. We moesten dus nader tot elkaar komen", aldus Jac van der Laan. In 2014 kwam de run voor het eerst door het landgoed en direct werd hij goed ontvangen.

Dit had vooral te maken met het feit dat er een goed doel aan gekoppeld was. ,,Met het inschrijfgeld konden wij toen een rolstoelvriendelijk pad aanleggen", aldus Van der Laan. ,,100 procent van de inkomsten gaat naar het doel die wij elk jaar verzinnen en deze staan altijd in het teken van Prattenburg."

In 2015 en 2016 werd er gelopen voor het beleefpad voor kinderen. ,,Over ruim een week lopen zo'n 150 mensen voor de aanleg van een trimbaan op het landgoed. Beetje bij beetje maken wij het bos voor de gebruiker en liefhebber mooier en toegankelijker."

Het parcours gaat door de Prattenburgse Bossen en bestaat uit een uitdagend tracé over 5 kilometer. De wat fanatiekere deelnemers kunnen het rondje twee keer lopen. ,,Start en finish zijn bij het monumentale Kasteel Prattenburg", vertelt Leo Lansberger van VAV vol trots. ,,Daar zal voor de run ook de warming-up gedaan worden. Dan staat er iemand op het bordes die het voordoet en de deelnemers worden op die manier klaargestoomd voor de kilometers die zij gaan lopen."

ONDERHOUD ,,Het doel van de PrattenburgRun is de deelnemers te laten genieten van het mooie landgoed", duidt Van der Laan. ,,Dat wij uiteindelijk geld ophalen om de beleefbaarheid van het landgoed te vergroten is natuurlijk mooi meegenomen. De deelnemers betalen bij voorinschrijving voor 5 oktober slechts een tientje. Bewust laagdrempelig, want we willen dat iedereen hiervan kan genieten."

Vooral Lansberger vindt het een mooie gelegenheid om met fanatiekelingen door het bosrijk gebied te lopen. ,,We vergeten soms hoe mooi dit gebied is. Zelf ben ik hier graag omdat het zo rustig is. Doordat de inkomsten volledig naar onderhoud van het park gaat, zorgen de deelnemers er voor dat er langer van het gebied genoten kan worden."