• Jeroen van der Veer

'Pizza's, bier en het veld bewaken'

VEENENDAAL Het plan was om voor de derby tussen Candia'66 en VRC de middenstip eruit te halen, maar één van de initiatiefnemers besloot ook de netten kapot te knippen. Het zorgde ervoor dat een deel van de selectie van VRC toentertijd tijdens Koningsnacht hun eigen sportcomplex moest bewaken en daaraan koesteren Almar Hofsta en Patrick Rebergen mooie herinneringen. Het is één van de vele verhalen die het duo kan vertellen over hun tijd als actief lid bij de Veenendalers.

Jeroen van der Veer

Daar zaten ze dan. Terwijl iedereen aan het feesten was, moest het tweetal met enkele anderen het complex bewaken. Bang voor revanche van de concurrent, maar de gehele nacht kwam er niemand. De avond werd gevuld met pizza's eten en bier drinken. ,,Alles voor je clubje hè", lachen Rebergen en Hofstra, die jarenlang in het eerste elftal speelden. ,,Uiteindelijk wonnen wij ook nog met 3-0 van hen en kunnen wij er nu hard om lachen."

Het is typerend voor de tijd waarin het duo actief was. Samen hebben ze flink wat mooie momenten bij VRC gekend en nog altijd koestert het duo warme herinneringen aan die periode. Waar Patrick Rebergen het moest hebben van zijn werklust, bleek Almar Hofstra de sierlijke voetballer. ,,Wij vulden elkaar daardoor goed aan", blikt Hofstra terug. ,,Al doe je Rebergen te kort als je zegt dat hij alleen maar hard kon werken."

MOPPEREN ,,Op de club heeft men het vaak over Admiraal, maar ik denk dat Rebergen meer duels in het eerste heeft gespeeld", gaat de middenvelder, die vanaf het seizoen 2002-2003 tot 2014-2015 actief was bij VRC, verder. ,,Dan moet je echt wel wat kunnen. Daarnaast is hij meerdere jaren aanvoerder geweest."

Zelf hobbelde Hofstra ook flink wat jaren rond in het eerste van VRC en daarmee was Rebergen blij. ,,Hem kon je er altijd goed bij hebben. Hij heeft te weinig uit zijn carrière gehaald, maar daar mogen wij als club niet over mopperen. Anders had hij hier nooit zo lang gespeeld."

VOETBALVRIENDEN Beiden zijn trots dat ze op jonge leeftijd mochten debuteren in het eerste elftal en hebben altijd met veel plezier het gele shirt gedragen. Dat is iets wat het tweetal nu bij een enkeling mist. ,,Wij moesten ons echt in het team knokken", aldus Rebergen. ,,Spelers kiezen nu na een half seizoen op de bank, om te ruiken aan het eerste elftal, al snel voor een overgang naar een andere club."

,,Wij droegen nog met trots de ballen naar het veld voor de ouderen en vulden de bidons", vult Hofstra aan. ,,Nu wordt dat echt als straf gezien. Trouwens, hoor ons nou eens lullen. We worden echt oud, Rebergen."

De glimlach op de gezichten spreekt boekdelen. VRC zit bij het duo in het hart en gaat er ook niet meer uit. ,,Deze club is meer dan alleen voetbal", aldus Rebergen. ,,Aan VRC heb ik heel wat voetbalvrienden overgehouden, van wie Almar er eentje is."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.