• Jules Kingma geniet van elk moment bij 'zijn' DOVO.

    Jeroen van den Berg

Supporter in de DOVO-staf

VEENENDAAL Heel wat voetbalverenigingen heeft Jules Kingma inmiddels al gezien sinds hij supporter is van DOVO. Complexen van HBOK, Odin'59 of Hoek zijn bekend terrein en dat de inwoner van Veenendaal daar veel kilometers voor moet afleggen, neemt hij voor lief. De Veenendaalse voetbalclub is zijn clubje en daar heeft hij veel voor over. Zoveel zelfs dat hij momenteel het 'manusje van alles' is bij de selectie en een officiële functie heeft. Van supporters achter de borden tot supporter binnen de staf.

Jeroen van der Veer

Toen Kingma een jaar of 8 was kwam hij voor het eerst bij DOVO. Rennend achter een balletje speelde hij met zijn vriendjes wedstrijden. In zijn tienerjaren kwam de inwoner van Veenendaal er echter achter dat wedstrijden van het vlaggenschip een mooie entourage hadden en hij sloot zich aan bij de fanatieke D-Side. ,,Die bestond uit flink wat man en ik ging er als kleine jongen bijstaan. Al snel werd ik opgenomen in de groep en stond ik tussen de grote mannen voetbal te kijken."

D-SIDE Op zijn dertiende stopte Kingma met voetballen en ging hij zich focussen op werkzaamheden voor de vereniging. Leiderschap, achter de bar, scheidsrechter en kleine andere klusjes. ,,Op een gegeven moment was ik vrijwel elke dag bij de club. Op dinsdag keken we de training, woensdag was onze vaste pokeravond in de kantine en donderdag keken we opnieuw naar de training. Op de wedstrijddag waren we ook de hele dag op pad."
,,Die negentig minuten van de wedstrijden zijn leuk, maar de zaken eromheen misschien nog wel leuker. Zeker in die periode", blikt de 24-jarige terug. ,,Daarnaast heb ik er echt goede vriendschappen aan overgehouden. Neem bijvoorbeeld Joene; dat is nu één van mijn beste vrienden. Binnen en buiten de club."

FUNCTIE Kingma praat bewust in de verleden tijd, want de D-Side is uitgedund. De leden zijn ouder geworden, zijn getrouwd en sommigen hebben kinderen. Andere prioriteiten, die Kingma nu ook heeft. Hij werd naar voren geschoven toen DOVO een materiaalman zocht. ,,Daar heb ik even over moeten nadenken", bekent hij. ,,Je gaat dan toch een officiële functie vervullen. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van en dit is alweer mijn derde seizoen."

Toch veranderde dit niets aan het fanatisme van de nog jonge Kingma, die in het dagelijks leven in een café werkt. ,,Nee, ook nu ben ik bloedfanatiek en kan de wedstrijd mijn weekend maken of breken. Alleen kijk ik er wel anders naar. Ik ben onderdeel van de groep en weet dus wat er speelt. Dat verandert je kijk op het spelletje en het proces."

TOEKOMST Waar hij voorheen op zaterdag met zijn vrienden een drankje dronk, vuurwerk afstak en liederen zong, legt Kingma nu onder andere de kleding voor de jongens neer. ,,Ik ben altijd een persoon die het anderen naar zijn zin wil maken. Mijn werk wordt gewaardeerd en dat is fijn. Ze hoeven alleen maar een onderbroekje mee naar de club te nemen, de rest regel ik."

Of Kingma dit nog lang blijft doen, is onbekend. Er komt een nieuwe trainer en dus wordt ook de staf mogelijk opnieuw geformeerd. ,,Ik blijf dit graag doen, dus we gaan het zien. Al moet ik eerlijk toegeven: soms mis ik de ouderwetse zaterdagmiddagen als échte supporter wel."

In de rubriek De Supporter komen de fanatiekste supporters van sportverenigingen uit Veenendaal aan het woord. De mensen die hun club in weer en wind steunen en geen wedstrijd overslaan. Ken jij iemand die ook goed in deze rubriek past, laat het ons weten. Mail je suggestie naar veenendaalse.krant@bdu.nl

Label:

De Supporter