• ,,Soms denk ik wel eens: 'Ronnie, doe toch eens rustig man'. -

    Jeroen van der Veer

'Ik laat mij negentig minuten gaan'

VEENENDAAL Lang was Ron van Heerdt een echte Advendo-supporter, maar daar is nu nog weinig van terug te zien. De inmiddels 54-jarige is elke donderdagtraining bij voetbalvereniging Veenendaal te vinden en bezoekt ook de uit- en thuiswedstrijden. Hij heeft het 'Veenendaal-virus' flink te pakken en daarnaast is hij ook nog eens bloedfanatiek. ,,Soms denk ik wel eens: 'Ronnie, doe toch eens rustig man'."

Jeroen van der Veer

Na de verhuizing van Ederveen naar Veenendaal kwam de vrouw van Van Heerdt al snel in aanraking met de plaatselijke voetbalclub. ,,Zij ging achter de bar staan en toen ben ik ook eens gaan kijken. Nou, sindsdien ben ik er niet meer weggegaan en kan je mij wel een fanatieke supporter van Veenendaal noemen ja."

DONDERDAGAVOND Wie een wedstrijd van voetbalvereniging bezoekt, hoort en ziet Van Heerdt al snel. ,,Ik laat mij negentig minuten gaan", zegt hij met een grote lach. ,,Is toch mooi joh. Met een stel vrienden zijn wij er altijd als we kunnen en dan hebben we de grootste lol met z'n allen."

Maar er wordt meer gedaan dan alleen lachen. Zo bekijkt de groep mannen ook op donderdag de training van de selectie. Om 20.15 uur verzamelen ze op het terras van de club en aanschouwen dan de training. ,,Je kent het wel; beetje zeuren over wat fout ging en fantaseren over de opstelling. Daarnaast elkaar een beetje voor de gek houden. Heerlijk vind ik dat. De donderdagavond is echt mijn avond en dan ben ik hier altijd te vinden. Ja, echt altijd. Ook als het regent, sneeuwt of hagelt."

NIEUWE TRAINER Met de voormalige trainer Arco van Elst werd na de training gekscherend de opstelling doorgenomen. ,,Niet dat ik er verstand van heb, maar ik geef wel mijn mening. Toen Habib al Mohsinawi aan het begin van dit seizoen kwam, dacht ik dat dit afgelopen zou zijn. Tot hij gewoon ook naar het terras kwam, bij ons kwam zitten en vroeg hoe hij het volgens ons moest doen. Het ijs was direct gebroken. Wereldgozer vind ik het."

De donderdagavonden zijn heilig en vaak ook lang. Het is dat de kantine om 00.00 uur van de gemeente gesloten moet worden, anders hadden Van Heerdt en zijn kameraden er nog langer gezeten. Omdat de inwoner van Veenendaal een eigen zaak heeft, kan hij niet elke zaterdag aanwezig zijn. ,,Maar laatst speelde Veenendaal tegen Advendo en moest ik eigenlijk werken. Toen zei mijn vrouw dat ik maar moest gaan en heeft zij mijn taken overgenomen. Dat geeft wel aan hoe graag ik bij de club kom."

PRIJZEN Elk bezoekje is voor de voetballiefhebber een feetje, maar de supporter hoopt aan het einde van dit seizoen nog harder te kunnen feesten: ,,Met deze selectie moet je om de prijzen spelen", zegt Van Heerdt stellig. ,,Zou fantastisch zijn. We hebben een grote selectie en spelers blijken hier dus graag naar toe te komen. Dat begrijp ik wel, want ik ben hier acht jaar geleden ook fantastisch opgevangen. De gasten weten ook: Veenendaal is een warm bad. Nou, dat kan ik beamen en ik wil hier ook niet meer weg. De donderdagavond blijft nog jaren heilig en het liefst elke zaterdag ook."

In de rubriek De Supporter komen de fanatiekste supporters van sportverenigingen uit Veenendaal aan het woord. De mensen die hun club in weer en wind steunen en geen wedstrijd overslaan. Ken jij iemand die ook goed in deze rubriek past, laat het ons weten. Mail je suggestie naar veenendaalse.krant@bdu.nl

Label:

De Supporter