• Bas Czerwinski

Opnieuw tijdverlies voor Wilco Kelderman

VEENENDAAL Wilco Kelderman heeft opnieuw tijd verloren in de Tour de France. In een etappe die werd gekenmerkt door een zware valpartij, kwam de Veenendaler op 1.59 minuut achterstand binnen op de Muur van Huy. De rit werd gewonnen door Joachim Rodriquez. Christopher Froome nam de gele trui over van Fabian Cancellara. Kelderman staat 62e op al 6.49 minuut achterstand op Froome.

De etappe werd ontsierd door een zware valpartij in het peloton op zo'n 60 kilometer van de streep. Tom Dumoulin, de nummer drie van het algemeen klassement, was het voornaamste slachtoffer. De Limburger raakte flink geblesseerd en moest afstappen. Geletruidrager Cancellara ging ook onderuit, maar kon wel verder.

De Zwitser raakte wel flink achterop en moest daardoor de leiding in het algemeen klassement afstaan aan Froome, die de Duitser Tony Martin net aftroefde in de strijd om het geel. De Britse Tourwinnaar van 2013 heeft 1 seconde voorsprong op de Duitser, die zondag in de rit naar Neeltje Jans ook al net naast de gele trui greep. De Amerikaan Tejay van Garderen staat derde op 13 tellen.

Rodriguez reed op de steile slotklim naar Hoei, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6 procent en uitschieters van 19 procent, iedereen uit zijn wiel. De 36-jarige kopman van Katoesja was in 2012 ook al de beste op de Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Froome kwam kort na Rodriguez over de finish, enkele seconden later gevolgd door de Fransman Alexis Vuillermoz. Bauke Mollema was op de tiende plaats de beste Nederlander. De kopman van Trek moest elf seconden toegeven op de Spaanse winnaar. Mollema was in gezelschap van onder anderen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana, twee favorieten voor de eindzege.