• Gert Kruys bracht DOVO naar de derde divisie maar een deel van de spelergroep wil niet meer met hem verder.

    Jeroen van den Berg

Onrust bij DOVO: Spelers klagen, maar trainer Kruys mag blijven

VEENENDAAL Een spoedoverleg moet het redmiddel worden voor de band tussen spelers van DOVO en de trainer. Een groot deel van de selectie heeft het vertrouwen opgezegd in Gert Kruys en daarom werden de koppen maandagavond bij elkaar gestoken. De uitkomst; DOVO gaat met Kruys door en wie niet mee wil, mag gaan.

Jeroen van der Veer

De technische commissie van DOVO staat achter hoofdtrainer Gert Kruys en heeft kenbaar gemaakt dat spelers met een doorlopend contract mogen vertrekken als zij niet meer achter de trainer staan. Dat is de uitkomst van een spoedberaad op maandagavond. Een groot deel van de selectie heeft het vertrouwen in de hoofdtrainer opgezegd, maar de club heeft nu een statement gemaakt.

ONVREDE Al langere tijd rommelt het rondom het eerste team van DOVO. Bij de spelers onderling zijn de verhoudingen meer dan goed, maar mede door de tegenvallende resultaten meldt een belangrijk deel van de spelersgroep aan de redactie van VeenendaalseKrant.nl geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking met Gert Kruys. Dit signaal is -opnieuw- bij de technische commissie terecht gekomen, die de spelers voor de maandagavondtraining bij elkaar riep. Hierbij werd gesproken met de volledige A-selectie en hierbij was hoofdtrainer Kruys niet aanwezig. ,,De aanleiding hiervoor waren de tegenvallende resultaten, maar ook omdat wij onvrede merkten", aldus Kees Muller van de technische commissie.

CONTRACTEN ONTBINDEN In dit gesprek werd direct aangegeven dat de technische commissie niet van plan is de samenwerking met Kruys te beëindigen. De coach verlengde zijn contract in november 2017 met twee seizoenen en staat daardoor nog minimaal een seizoen onder contract. Deze contractverlenging kwam mede tot stand omdat Kruys het zeer knap voor elkaar kreeg om DOVO naar de derde divisie te brengen. Ook nu, anderhalf seizoen later, is de club van mening dat Kruys de juiste persoon op de juiste plaats is.

TROTS ZIJN Hierop reageerde een deel van de spelersgroep maandagavond verontwaardigd en zij voelen zich niet gehoord. Hierop besloot de technische commissie een duidelijk signaal af te geven. Zo werd medegedeeld dat spelers die al hun toezegging hebben gedaan om volgend seizoen voor DOVO uit te komen, hun contract mogen laten ontbinden. Dit betekent dat spelers vrij zijn om met andere verenigingen te onderhandelen, om zo na dit seizoen daadwerkelijk een overstap te maken en de DOVO-deur achter zich dicht te trekken. ,,Spelers moeten trots zijn om voor DOVO te spelen", aldus Muller. ,,Ben je dat niet, dan schiet het voor alle partijen niet op. Dat heb ik ze ook verteld en er is door niemand gezegd dat hij per direct zijn spullen inlevert."

DIEPTEPUNT Het is niet voor het eerst dat spelers duidelijk maken niet op één lijn te zitten met de technische staf. Zo zijn enkele spelers voor de winterstop ook al naar de technische commissie gestapt om hun ongenoegen kenbaar te maken. Binnenkamers is er gesproken over de samen- en wisselwerking tussen staf en spelers. Besloten werd om op dezelfde voet door te gaan, maar dit lijkt nu zijn dieptepunt te hebben bereikt.

STRIJDLUSTIG ,,Het is nu alle hens aan dek", bekent Muller, die na het groepsgesprek ook direct met Kruys om de tafel ging zitten. ,,We hebben daar eerlijk aangegeven wat de spelersgroep vond en hoe zij erover dachten. Deze situatie verdient alle aandacht en wij zitten er dan ook bovenop. Kruys toonde zich strijdlustig en heeft beloofd stappen te maken. Dat moeten de spelers ook doen en zo hopen wij dat de neuzen weer dezelfde kant op komen te staan."

GEZICHT VAN DOVO De gehele vereniging hunkert naar succes en mede daarom lijkt er nu zand in de machine te zijn ontstaan. Zo had iedereen haar pijlen gericht op het behalen van de derde periodetitel, maar na nederlagen tegen Quick Boys (5-0) en ASWH (1-3) lijkt dit doel niet meer realistisch. Ondanks de enorme wil om te promoveren naar de tweede divisie, heeft de het eerste team van DOVO opnieuw een verloren seizoen en lijkt het de komende wedstrijden voor 'niets' te spelen.

Door de tegenvallende resultaten, en de signalen dat een deel van de selectie niet meer achter Kruys staat, besloot de technische commissie maandag het gesprek aan te gaan met haar spelers. ,,Vertrouwen kun je ook weer terugwinnen. Daar moeten we nu aan werken. De technische commissie, de selectie, de trainer en de gehele club. Met z'n allen zijn wij het gezicht van DOVO en dat moet iedereen beseffen."

BOETE Naast het statement dat de club achter de hoofdtrainer staat, kwam het met nog een mededeling. Na de laatste twee verliespartijen verwacht de technische commissie een passend antwoord van de selectiespelers. Zo heeft het kenbaar gemaakt dat er bij een nieuw verliespartij, zaterdag op eigen veld tegen Eemdijk, een boete volgt. Dit geldt voor de spelers die minuten maakten tegen Quick Boys, ASWH en/of zaterdag spelen tegen de nummer 16 uit de derde divisie. ,,Dat moet je genuanceerder zien", laat Muller weten nadat hij hiermee geconfronteerd werd. ,,De spelers hebben een boete gekregen voor de twee wanprestaties en deze wordt kwijtgescholden als we een goed resultaat boeken tegen Eemdijk."

OP EEN MISSIE Het moge duidelijk zijn dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn om DOVO weer een voetbalmachine te maken. Iets wat hoofdtrainer Gert Kruys zich ook realiseert. ,,Dat er spelers ontevreden zijn is logisch gezien de resultaten. Daarnaast is ook bekend dat een aantal spelers moeite met mij heeft en dat heb ik ook met hen. Maar ik ben wel wat gewend en blijf hier rustig onder. Winnen we straks weer, dan hoor je niemand. Ik ben sportman en kom uit het profwereldje. Ben wel eens ontslagen en ook kampioen geworden. Na Quick Boys ben ik heel erg boos geworden en dit is bij een aantal spelers verkeerd gevallen. Zij zijn amateurs en hebben het bij DOVO heel goed; dat heb ik ze vooral voorgehouden en lijken ze wel eens te vergeten."

Op de vraag of Kruys nog wel lekker op zijn stoel zit, nu duidelijk is geworden dat niet iedereen volledig achter hem staat, is hij helder. ,,Ik had maandag aan kunnen geven dat ik stop, maar dat doe ik niet. Ik vind DOVO een mooie club en wij hebben een missie. We willen naar de tweede divisie. Spelers die niet met mij verder willen, hebben te horen gekregen wat de mogelijkheden zijn."